Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Operatie Foxley

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 19 mei 2011 om 19:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Operatie Foxley was een in november 1944 uitgewerkt plan een aanslag te plegen op het leven van Adolf Hitler. Het plan was gesmeed door de Britse Special Operations Executive (SOE) maar werd uiteindelijk nooit uitgevoerd. Hitler zou neergeschoten worden gedurende één van Hitlers bezoeken aan Berghof.

Aanvalsplan

Het plan steunde op het inzetten van een sluipschutter. In de zomer van 1944 werd in Normandië een Duits soldaat gevangen genomen die deel had uitgemaakt van de bewakingseenheid van Berghof. Deze onthulde dat Hitler bij zijn verblijf in Berghof elke morgen even na 10 uur een wandeltocht van ongeveer 20 minuten uitvoerde. Hitler stond erop deze wandeling alleen te maken en was onbeschermd en uit het zicht van de wachtposten waar het wandelpad de boomgrens van enkele bossen naderde. Bij Hitlers aanwezigheid in Berghof wapperde daar een Nazi vlag, zichtbaar vanuit een café in het dichtstbij gelegen dorp.

Een scherpschutter werd opgeleid in soortgelijke omstandigheden te vuren met een accurater gemaakte versie van een Mauser Karabiner 98k, het standaard wapen van de Wehrmacht. Een vlot Duits sprekende Pool kon hem begeleiden. De oom van een gevangen genomen soldaat, Heidentaler, leefde in Salzburg op 20 km van Berghof en was anti-Nazi. Hij oefende regelmatig op een schietstand 16 km van Berghof. Heidentaler kon optreden als verkenner in het dorp en de met parachute gedropte scherpschutter en begeleider naar de locatie leiden.

Lt Col Ronald Thornley, adjuncthoofd van de Duitse operaties van de SOE, was sceptisch over het plan. Hitler werd eind 1944 gezien als een zwak strateeg die bij uitschakeling zou vervangen kunnen worden door een sterkere militaire figuur. Thornley overwoog ook dat indien Hitler werd vermoord, hij voor sommige Duitsers een martelaar zou worden, die Duitsland toch tot de overwinning zou gebracht hebben indien hij nog zou geleefd hebben. Met het oog op het doel niet enkel Duitsland te verslaan, maar ook het nazisme uit te roeien, was dit een ongewenste mogelijkheid. Toch steunden SOE hoofd Gerald Templer en premier Winston Churchill, twee jaar na de tol die de succesvolle Operatie Anthropoid had geëist, de uitwerking van het plan.

Een andere zwakte van het plan was het gebrek aan informatie over Hitlers agenda. Gegeven dat Hitler Berghof op 14 juli 1944 voor de laatste maal verliet om er tot zijn zelfmoord in Berlijn op 30 april 1945 niet meer terug te keren, had de operatie indien ontplooid, nooit tot succes kunnen leiden.[1] [2][3]

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • Roger Moorhouse, Killing Hitler, Jonathan Cape, 2006. ISBN 0-224-07121-1
  • Mark Seaman, Operation Foxley - The British Plan to Kill Hitler, Public Record Office, 1998
rel=nofollow
rel=nofollow