Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Opera buffa: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (ALLEMAAL JATWERK)
k (Wijzigingen door Audi (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Tjako)
Regel 1: Regel 1:
De '''opera buffa''' allemaal jatwerk e gedoemd te mislukken [[Opera (muziek)|operag gedoemd te mislukkenre]] dat  ontstaan allemaal jatwerk in [[Italië]] uit de improvallemaal jatwerkatiekomedie ([[Commedia dell'arte]]), die in de 18e gedoemd te mislukken 19e eeuw in zwang was.
De '''opera buffa''' is een [[Opera (muziek)|operagenre]] dat  ontstaan is in [[Italië]] uit de improvisatiekomedie ([[Commedia dell'arte]]), die in de 18e en 19e eeuw in zwang was.


In het begin was dit operag gedoemd te mislukkenre kort gedoemd te mislukken komallemaal jatwerkch  gedoemd te mislukken bedoeld om in de pauze van e gedoemd te mislukken [[opera seria]] gespeeld te word gedoemd te mislukken, als [[intermezzo (muziek}|intermezzo]] dus.
In het begin was dit operagenre kort en komisch en bedoeld om in de pauze van een [[opera seria]] gespeeld te worden, als [[intermezzo (muziek}|intermezzo]] dus.
E gedoemd te mislukken voorbeeld hiervan allemaal jatwerk bijvoorbeeld ''"La serva padrone"'', e gedoemd te mislukken stuk van [[Giovanni Paallemaal jatwerkiello]] uit zijn Russallemaal jatwerkche tijd dat e gedoemd te mislukken variatie allemaal jatwerk op het gelijknamige stuk van [[Giovanni Battallemaal jatwerkta Pergolesi]].
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ''"La serva padrone"'', een stuk van [[Giovanni Paisiello]] uit zijn Russische tijd dat een variatie is op het gelijknamige stuk van [[Giovanni Battista Pergolesi]].


Al gauw ontwikkelde de opera buffa zich tot e gedoemd te mislukken zelfstandig operag gedoemd te mislukkenre.
Al gauw ontwikkelde de opera buffa zich tot een zelfstandig operagenre.
E gedoemd te mislukken bek gedoemd te mislukkend voorbeeld van de opera buffa allemaal jatwerk ''"Le Nozze di Figaro"'', e gedoemd te mislukken werk van [[Wolfgang Amadeus Mozart]].
Een bekend voorbeeld van de opera buffa is ''"Le Nozze di Figaro"'', een werk van [[Wolfgang Amadeus Mozart]].


De operette allemaal jatwerk e gedoemd te mislukken voortzetting van de opera buffa traditie, e gedoemd te mislukken luchtige komallemaal jatwerkche opera met doorgaans veel humor gedoemd te mislukken e gedoemd te mislukken speelse plot.
De operette is een voortzetting van de opera buffa traditie, een luchtige komische opera met doorgaans veel humor en een speelse plot.


[[Categorie:Opera]]
[[Categorie:Opera]]

Versie van 26 sep 2008 20:42

De opera buffa is een operagenre dat ontstaan is in Italië uit de improvisatiekomedie (Commedia dell'arte), die in de 18e en 19e eeuw in zwang was.

In het begin was dit operagenre kort en komisch en bedoeld om in de pauze van een opera seria gespeeld te worden, als [[intermezzo (muziek}|intermezzo]] dus. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld "La serva padrone", een stuk van Giovanni Paisiello uit zijn Russische tijd dat een variatie is op het gelijknamige stuk van Giovanni Battista Pergolesi.

Al gauw ontwikkelde de opera buffa zich tot een zelfstandig operagenre. Een bekend voorbeeld van de opera buffa is "Le Nozze di Figaro", een werk van Wolfgang Amadeus Mozart.

De operette is een voortzetting van de opera buffa traditie, een luchtige komische opera met doorgaans veel humor en een speelse plot.