Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Oorbeek (boek)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 6 jun 2017 om 16:48 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Oorbeek_(boek)&oldid=5919493 -1- Edelhart 26 nov 2006)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het boek Oorbeek is een toponymische en geschiedkundige studie door de plaatsnaamkundige dr. fil. Paul Kempeneers over Oorbeek, een deelgemeente van Tienen.

Het boek van 120 pagina's is verschenen bij de Oost-Brabantse Plaatsnamen in de reeks Toponymica van de K.U.Leuven, als nummer IX, 10.

Inhoud

Bij de fusie van gemeenten verloor Oorbeek een deel van zijn grondgebied. Kempeneers besteedt echter aandacht aan het hele grondgebied van voor de fusies en bespreekt ook enkele toponiemen gelegen in Overlaar bij Hoegaarden.

Naast de studie van de plaatsnamen bespreekt de schrijver grondig de historie van beroemde inwoners uit Oorbeek, zoals Catlijn van Oorbeek en haar man Geert van Rijkel.

De grafsteen spreekt heden nog boekdelen voor wie er de geschiedenis van kent. Ook het kasteel komt aan bod, waar koning Leopold I op bezoek kwam. Het kasteel heeft tevens een onbekende collectie vogels.

Externe link

De publicatie Oorbeek