Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Onderbewustzijn

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 27 mei 2009 om 12:08 (Nieuwe pagina: Met het '''onderbewustzijn''' (ook wel ''het onbewuste'' genoemd) worden alle ''mentale processen'' bedoeld (gedachten,gevoelens), die ''niet bewust'' worden e...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met het onderbewustzijn (ook wel het onbewuste genoemd) worden alle mentale processen bedoeld (gedachten,gevoelens), die niet bewust worden ervaren.

Onbewust waarnemen

Naast dat bewust wordt waargenomen, word ook ‘’onbewust waargenomen’’ Onbewust zie je bijvoorbeeld allerlei detailles of overeenkomsten, die je pas later bewust worden. Een reactie kan dan zijn van “He, heb ik dat niet eerder gezien?” of “Nou je het zegt, ...” Van autisten is bekend dat ze een sterke ‘’onbewuste alertheid’’ hebben, waarbij de omgeving herkend (begrepen) wordt, en ‘’opvallendheden’’ automatisch opvallen.

Het onbewuste bewust maken

Onbewuste denkprocessen en waarnemingen worden eerst opgeslagen in het korte termijngeheugen, waarvan uit ook bewust wordt gemaakt (ingevingen, intuïtie). Het lange termijngeheugen is minder toegankelijk. Het herinneren gaat dan moeizamer, en kan met bijvoorbeeld hypnose bewust gemaakt worden.

Dromen

In dromen wordt ook informatie (gedachtegangen, beelden, gevoelens) bewust gemaakt vanuit het ‘’onderbewustzijn’’. Je wordt je dan bewust van informatie die zowel uit het korte termijngeheugen kan komen, als uit het lange termijngeheugen. Dromen kunnen realistisch zijn, maar ook vol van fantasie, zoals ook bij nachtmerries het geval is. Sigmund Freud noemt dromen “een kijkje in het onderbewustzijn”.

.