Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Nusem Zybenberg: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
'''Nusem Zybenberg''' ([[Lodz]] [[18 mei]] [[1899]] - [[Fort van Breendonk]] (?) [[27 januari]] [[1943]]) was een [[Polen/Pools]] - [[Joden|Joods]] slachtoffer van het [[nazisme|naziregime]].
+
'''Nusem Zybenberg''' ([[Lodz]] [[18 mei]] [[1899]] - [[Fort van Breendonk]] (?) [[27 januari]] [[1943]]) was een [[Polen|Pools]]-[[Joden|Joods]] slachtoffer van het [[nazisme|naziregime]].
  
 
Hij woonde tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] in [[België]] met zijn gezin.
 
Hij woonde tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] in [[België]] met zijn gezin.

Versie van 20 sep 2019 om 19:29

Nusem Zybenberg (Lodz 18 mei 1899 - Fort van Breendonk (?) 27 januari 1943) was een Pools-Joods slachtoffer van het naziregime.

Hij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in België met zijn gezin.

Zybenberg werd volgens Victor Trido gefusilleerd in het Fort van Breendonk. Zijn lichaam ligt begraven op het Ereperk der Gefusilleerden wat evenwel zou kunnen betekenen dat hij stierf op de Nationale Schietbaan.

Gezinsleden

Zijn oudste dochter Anna (°1925) ging in op het Arbeitseinsatzbevel en kwam op 1 augustus 1942 aan in de kazerne Dossin. Ze werd naar de concentratiekampen gevoerd met het Tweede Treinkonvooi. Tijdens de tweede anti-Joodse razzia in Antwerpen werden zijn echtgenote Dwojra en kinderen Rosa, Helena en Bernard in augustus 1942 gearresteerd. Ze werden met het Zevende Treinkonvooi gedeporteerd naar het concentratiekamp van Auschwitz. Ze overleden allemaal in de kampen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De gevangenen van Breendonk, James M. Deen