Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Netherlands Maritime Technology

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 24 aug 2021 om 10:47 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Netherlands_Maritime_Technology_(NMT)&oldid=59680583 -1- Netherlandsmaritimetech 9 aug 2021)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) verbindt, vertegenwoordigt en versterkt de complete maritieme maakindustrie van Nederland. Het ledenbestand beslaat scheepsbouwers, maritieme toeleveranciers en geassocieerde bedrijven. NMT is gevestigd aan de Maas in Rotterdam en heeft ruim 400 leden. Voorzitter van NMT is Bas Ort, tevens advocaat en Partner bij Zwartbol Advocaten, Managing Director is Roel de Graaf.

Geschiedenis NMT

Historie scheepsbouwtak

De wortels van de scheepsbouwtak van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) gaan terug tot het jaar 1900. In 1900 werd de SV Hoogezand opgericht door een groep van zestien scheepswerven. In 1917 werd elders in Nederland de Centrale Bond van Scheepsbouwmeesters in Nederland (C.B.S.N./CEBOSINE) opgericht en in 1935 werd de Scheepsbouw Conferentie (SC) opgericht. In 1951 voegden de scheepsbouwverenigingen CEBOSINE, met overwegend kleine en middelgrote werven als lid en de SC, die de grote werven vertegenwoordigde, zich samen. Helaas zag de SV Hoogezand toen af van de samenwerking.

Commissie Keyzer stuurt aan op oprichting Stichting Nederlandse Scheepsbouwindustrie

Aan het eind van de jaren vijftig ontstond overcapaciteit in de wereldscheepsbouw en Nederlandse scheepswerven ervaarden hinder van Japanse concurrentie. Om dat tegen te gaan, zocht de CEBOSINE op Europees niveau de samenwerking. De Japanse concurrentie was ook de aanleiding voor instelling van de Commissie Nederlandse Scheepsbouw 1965 (Commissie Keyzer), op initiatief van de CEBOSINE na overleg met het ministerie van Economische Zaken. Als uitvloeisel van het Rapport Keyzer, uitgebracht in 1966, richtte de CEBOSINE, samen met de SVH, in 1967 de Stichting Nederlandse Scheepsbouwindustrie (SNSI) op. De SNSI moest zich intensief bezighouden met de herstructurering van de Nederlandse scheepsbouw.

De SNSI opereerde onafhankelijk en naast de brancheorganisaties en was zeer effectief. Door de ernstige crisis in de scheepsbouw in de jaren tachtig, werd het realiseren van kostenreductie noodzakelijk en besloot men tot de fusie van CEBOSINE, SV Hoogezand en SNSI. In 1988 werd zo de Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI) opgericht.

Maritieme toeleveranciers verenigen zich

Na een gezamenlijke behoefte van de branche en EVD (nu Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland – RVO) om één aanspreekpunt voor export te hebben, werd Stichting Holland Marine Equipment (HME) in 1986 opgericht. Het waren vooral bedrijven, die reeds actief waren op de maritieme exportmarkt, die het belang van een dergelijke vereniging inzagen. Al snel ontstond een hechte, pionierende exportclub. Al in het eerste jaar werd een gezamenlijke Nederlandse beursdeelname georganiseerd aan de beurs Marintec in Shanghai. Bij de oprichting waren 15 bedrijven betrokken. In 1993 fuseerde de Stichting Holland Marine Equipment met de branchevereniging Vereniging van Leveranciers van Maritieme Apparaten en Diensten (VLMA) en ontstond de Vereniging Holland Marine Equipment. In 2003 wordt een lokaal initiatief in het leven geroepen. Een groep leden richt een Holland Marine House China op. Later volgen dergelijke initiatieven in Vietnam, Brazilië en Rusland, met wisselend succes.

Ontstaan Netherlands Maritime Technology (NMT)

In 2008 besluiten de scheepsbouwers en maritieme toeleveranciers de handen ineen te slaan. De VNSI en VHME verenigen zich in 2008 in de vereniging Scheepsbouw Nederland. In 2012 wordt besloten tot het oprichten van een lokaal kantoor in Singapore: HME Singapore Branch. Eind 2014 wordt dit kantoor vanuit kostenoverwegingen echter weer gesloten. In 2014 verandert Scheepsbouw Nederland in de internationaal meer aansprekende entiteit Netherlands Maritime Technology Association. De VNSI en VHME, namen die tot dan toe nog regelmatig naar voren kwamen, verdwijnen naar de achtergrond. De complete Nederlandse maritieme industrie treedt vanaf dat moment met één duidelijk, internationaal gezicht naar buiten.

Credits

Bovenstaande geschiedenisbeschrijving werd opgesteld met hulp van Gebrand Moeyes, die met veel liefde en passie zich belangeloos heeft vastgebeten in het uitpluizen van de geschiedenis van de scheepsbouwwortels van NMT.

Bron: maritimetechnology.nl