Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nathalie Kriek: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Nathalie_Kriek&oldid=24811252 14 mrt 2011 -1- ‎ 77.170.72.157 14 mrt 2011)
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Nathalie_Kriek&oldid=38567360 27 jul 2013 Wikiklaas behouden)
Regel 1: Regel 1:
{{wiu|}}
{{Infobox auteur
[[Bestand:799549615_5_gAy6_2.jpg|thumb|Nathalie Kriek]]
| naam          = Nathalie Kriek
'''Nathalie Kriek''' (1972, [[Zaandam]]) is een [[Nederlands]] auteur die er vooral om bekend staat [[spiritualiteit]] te combineren met [[psychologie]]. Paranormale ervaringen schrijft zij grotendeels toe aan de eigen psyche. Desondanks gelooft zij in een leven na de dood en dat er inderdaad personen zijn die meer kunnen waarnemen dan de gemiddelde mens.Zij het niet in de mate waarin bepaalde personen zich profileren.
| afbeelding    = Nathalie-kriek-1360622113.jpg
| onderschrift  =
| citaat        =
| volledige naam = Nathalie Kriek
| pseudoniem    =
| beter-bekend-als =
| bijnaam        =
| genoemd        =
| geboren        = [[1972]]
| geboorteplaats = [[Zaandam]]
| overleden      =
| overlijdensplaats =
| land          = {{NL}}
| beroep        =
| jaren-actief  = [[2004]]-heden
| genre          =
| stroming      =
| invloeden      =
| bekende-werken =
| uitgeverij    = Schors
| onderscheiding =
| dbnl          =
| handtekening  =
| website        =
| lijst          =
| ander portaal  =
| portaal2      =
| portaal3      =
}}
'''Nathalie Kriek''' ([[Zaandam]], [[1972]]) is een [[Nederlands]] auteur die [[spiritualiteit]] combineert met [[psychologie]]. Zogenoemde [[paranormaal|paranormale]] ervaringen schrijft zij grotendeels toe aan de eigen psyche.  


== Biografie ==
== Biografie ==
Nathalie leerde in 1987 als 15 jarig meisje de kunst van het kaartleggen van haar oma. Tussen de zorg voor haar twee kinderen (1992 en 1995) door breidde ze haar kennis in de loop der jaren uit, volgde in 1998 een cursus intuïtieve ontwikkeling, combineerde spiritualiteit met psychologie en schreef hier boeken over.
Kriek leerde in 1987 [[Franse tarot|kaartleggen]] van haar oma. In 1998 volgde ze een cursus intuïtieve ontwikkeling en leerde ze zichzelf hoe ze spiritualiteit met psychologie kon combineren. Hoewel ze uit een spiritueel gezin komt, wilde ze wel met beide benen op de grond blijven en zelf logisch blijven nadenken. Kriek vindt het belangrijk spiritualiteit als hulpmiddel te gebruiken in het dagelijks leven zonder dit de boventoon te laten voeren.


Van 1999 t/m 2000 was Nathalie werkzaam als onderwijsassistente op een basisschool. Na een paar jaar pauze waarin zij beviel van haar derde kindje (2002) en zich de eerste jaren volledig richtte op de zorg voor haar gezin, opende ze in 2004 haar eigen praktijk aan huis waar ze naast het doen van tarotconsulten  (moderne psychologie) ook ouders van kinderen met gedragsproblemen begeleidde.
In 2003 lanceerde ze haar eerste website waar zij naast online consulten ook een online-tarotcursus aanbood. Deze cursus resulteerde in haar eerste boek getiteld "de Tarot in het kort" dat in 2004 werd gepubliceerd door uitgeverij Schors. In hetzelfde jaar opende Kriek haar praktijk aan huis waar zij werkzaam was als tarotiste/spiritueel therapeute en begeleidde daarnaast ouders van paranormale kinderen en kinderen met gedragsproblemen.  
Van 2007 t/m 2010 was zij TV-paragnoste voor SBS6 waar zij op basis van entertainment (niets meer niets minder, het blijft gokken zoals zij zelf zegt) drie jaar lang achtereen op nieuwjaarsdag de algemene jaarlijkse voorspellingen verzorgde. In 2009 schreef zij ism een apotheker in de psychiatrie het boek 'Hoezo ADHD?' waarmee zij de ParaVisie award voor het meest inspirerende boek 2010 won. In hetzelfde jaar sloot zij haar praktijk, beëindigde haar medewerking aan de voorspellingsrubriek en koos ervoor full-time schrijfster te worden.


Sinds 2008 maakt zij voor uitgeverij Schors jaarlijks de tarotagenda.
Van 2007 tot 2010 verzorgde ze ieder jaar op [[nieuwjaar]]sdag de algemene voorspellingen voor [[SBS 6]] in [[Hart van Nederland]] en voor het maandblad ParaVisie. In 2010 stopte ze hiermee en sloot ze haar praktijk, waarna ze zich volledig op het schrijven richtte.


== Denkbeelden ==
Naar aanleiding van de diagnose van haar eigen zoon schreef ze een kritisch boek over de gedragsstoornis [[ADHD]], waarin ze beweert dat ADHD niets meer is dan aangeleerd gedrag dat ook weer afgeleerd kan worden. Tijdens het schrijven van dit boek baseerde zij zich op haar eigen ervaringen als moeder, therapeute en onderwijsassistente en daarnaast op gesprekken met kinderen, ouders, leerkrachten, artsen en andere deskundigen of direct betrokkenen. Ook werkte ze geregeld samen met een apotheker in de psychiatrie.
=== Hooggevoeligheid; HSP ===


Het begrip 'hooggevoeligheid' definiëert zij als 'anders denkend'.
Krieks boek ''Hoezo ADHD?'' won in 2010 de [[ParaVisie]] Award voor het meest inspirerende nationale boek. Naar aanleiding van haar stukken op internet werd Kriek benaderd door de makers van de documentaireserie ''[[Zembla]]''. Samen met haar zoon werkte ze mee aan de ''Zembla''-documentaire ''De ADHD Hype'', die geproduceerd en geregisseerd werd door [[Hetty Nietsch]].
 
In 2012 was zij, eveneens met haar zoon, te zien in de uitzending "Ritalin bij jonge kinderen" van het actualiteitenprogramma ''[[Nieuwsuur]]''.
Waar anderen beweren dat hooggevoeligheid in verband staat met nieuwetijdskinderen denkt Kriek dat eea eerder in verband staat met de manier van informatie verwerken in de hersenen.
Zij gaat ervan uit dat er kinderen en volwassenen zijn die meer met hun rechter hersenhelft werken dan met hun linker. Zij hebben als het ware een ‘dominant werkende’ rechter hersenhelft. De linker hersenhelft bestaat grotendeels uit het rationele gedeelte, de rechter hersenhelft uit het emotionele.
Er zijn dus kinderen en volwassenen die heel emotioneel zijn, zich goed in anderen kunnen verplaatsen, eerder afgeleid zijn (doordat ze gemakkelijker prikkels van buitenaf waarnemen doordat de zintuiglijke waaarnemningen ook vooral gestuurd worden door de rechter hersenehelft) , creatief, technisch of muzikaal zijn aangelegd etc. dan anderen die minder vanuit hun rechter hersenhelft leven. Dit is ook haar verklaring voor het feit dat deze ‘rechts ingestelde’ personen soms meer moeite hebben met de leerstof op school omdat deze juist voornamelijk is gericht op de linker hersenhelft. In veel gevallen werken de linker en rechter hersenhelft dus niet optimaal samen waardoor leerproblemen kunnen ontstaan (of dyslexie, discalcullie, etc) of problemen met de motoriek in sommige gevallen.
Hooggevoeligheid ziet zij niet als iets ‘paranormaals’ zoals vele anderen dit wel doen, maar vooral als een bepaalde manier van informatie verwerken. Een bepaalde erfelijke (?) hersenwerking. Je ziet dan ook vaak dat hooggevoelige kinderen ook minstens één hooggevoelige ouder hebben. Wel is het zo dat juist deze hooggevoelige mensen eerder paranormale ervaringen kunnen hebben, juist omdat ze alles veel scherper en helderder waarnemen dan anderen.
 
Natuurlijk is het ook niet zo dat alle kinderen die meer links georiënteerd zijn altijd hoogbegaafd zijn of standaard goed in taal/rekenen. Het IQ speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol in, de vaardigheid om de leerstof op de juiste (en snelle) manier te verwerken. Toch lijkt het wel zo dat de meer links georiënteerde kinderen meer moeite hebben met het volgen van hun intuítie en/of het uiten van hun gevoelens.Kinderen die meer gebruik maken van hun rechterhersenhelft hebben meer moeite met het verwerken van abstracte leerstof. Zij kunnen de leerstof beter onthouden wanneer deze worden gekoppeld aan beelden. (De zogenoemde ‘beelddenkers’) Hier zou mijns inziens op scholen meer aandacht aan dienen worden besteed. Het is nu eenmaal de manier van denken van deze kinderen. Iemand die linkshandig is ga je toch ook niet dwingen rechts te schrijven? Omdat iedereen dat doet? Kinderen die meer rechts georiënteerd zijn, zijn kritisch, opmerkzaam, intuïtief, snel, leggen gemakkelijk verbanden waar ze ook later zeker hun voordeel mee zouden kunnen doen mits hen geleerd wordt hoe!
 
''Veel hooggevoelige kinderen krijgen te vaak onterecht het ‘stempel’ ADD, ADHD, PDD-nos etc. Deze stoornissen zijn wetenschappelijk niet te bewijzen, men vermoed enkel dat er sprake is van een neurobiologische disbalans in de hersenen, maar zolang dit niet kan worden aangetoond d.m.v. scans of bloedproeven is Nathalie Kriek van mening dat deze zogenaamde stoornissen in veel gevallen (niet alle) gedragskenmerken zijn van hooggevoeligheid. Ben je ‘normaal’ als je goed kunt leren, je goed kunt concentreren maar minder creatief bent ingesteld? Heb je een ‘stoornis’ als je minder goed kunt leren, sneller afgeleid bent, maar bijvoorbeeld wel prachtig kunt zingen, musiceren, schilderen of schrijven… Het drukke gedrag bij hooggevoelige kinderen komt volgens Kriek voornamelijk doordat ze hun omgeving haarfijn aanvoelen (en ook de onrust binnen het gezin, de klas, etc) Ze krijgen zoveel prikkels te verwerken dat ze zelf ook hyperactief gedrag gaan vertonen om deze prikkels ook weer kwijt te kunnen raken. Of sluiten zich juist af om bepaalde prikkels te kunnen verwerken. (Isoleren, dagdromen)''
 
Het feit dat een hooggevoelig kind ook vaak een hooggevoelige ouder heeft of andere hooggevoelige familieleden (erfelijke manier van hersenwerking, van het verwerken van informatie) maakt dat AD(H )D etc. ten onrechte gezien wordt als ‘erfelijke stoornis’.  
Niet in alle gevallen zijn ADHD en PDD-nos een vorm van hooggevoeligheid maar kunnen ook veel te maken hebben met de (problematische?) omgeving waarin het kind opgroeit
en de ervaringen die iemand te verwerken heeft gehad
=== AD(H)D ===
 
Ook mbt AD(H)D houdt zij er een eigen theorie op na. Volgens Kriek is bij het overgrote deel van de AD(H)D diagnoses geen sprake van een verstoring van de dopaminespiegel, zoals veel psychiaters beweren, maar is er vooral sprake van externe factoren.
Enkele voorbeelden die 'ongewenst gedrag' bij kinderen kunnen veroorzaken en vaak ten onrechte in verband worden gebracht met een zogenaamde aangeboren disbalans in de hersenen (ADHD)
 
* Te soepele opvoeding met gebrek aan grenzen, regels, orde en structuur
* Frequente afwezigheid van de ouders
* Veelvuldige verhuizingen
* Veel wisselende partners van vader en/of moeder
* Constant verblijf in prikkelrijke omgeving (Kinderdagverblijf,verscheidene oppassen, buitenschoolse opvang of de hele dag zittend voor de TV met prikkelrijke uitzendingen)
* Het niet hanteren van vaste tijden mbt eten, opstaan, slapen
* Extreem ruziënde broers/zussen
* Rumoerig huisgezin/rommelige gezinsstructuur
* Het kind krijgt een voor hem ongeschikte vorm van onderwijs (te makkelijk> geen uitdaging> verveling of: te moeilijk> weerstand> druk gedrag.)
 
Of meer problematische omstandigheden:
* Verslavingsproblematiek van de ouders (drugs, alcohol, gokken, medicijnen)
* Constante conflictsituatie tussen de ouders
* Huiselijk geweld
* Te strenge autoritaire disciplinaire opvoeding (soms zelfs met een agressieve benadering) waarbij geen rekening wordt gehouden met de mening of gevoelens van het kind
* Emotionele of lichamelijke verwaarlozing van het kind
* Seksueel misbruik
* Moeizame echtscheiding waarbij het kind wordt uitgespeeld en tegen zijn wil één van beide ouders niet meer mag zien of überhaupt 'lief mag vinden'(loyaliteitsconflict)
* Criminaliteit/detentie van vader en/of moeder
* Psychische problemen van vader en/of moeder
* Uithuisplaatsing (pleeggezin/tehuis)
* Gepest worden (thuis, in de buurt, op school of bij de opvang)
* Geen aansluiting vinden van het kind bij vriendjes waardoor het zich eenzaam voelt
* Financiële problemen/schuldsanering binnen het gezin
* Het kind heeft misschien een werkelijke (aantoonbare!) lichamelijke aandoening waardoor bepaald gedrag wordt veroorzaakt (een werkelijke hersenbeschadiging of andere nog niet ontdekte lichamelijke ziekte)
* Alle vormen van langdurige stress en negatieve spanningen binnen het gezin.
 
''Het kind zou in bovenstaande gevallen veel meer baat hebben bij passende (gedrags en/of psycho) therapie om bepaalde angsten, onzekerheden of ervaringen te verwerken. In plaats daarvan wordt beweerd dat het kind lijdt aan ADHD, een zogenaamde en niet aantoonbare hersenaandoening en wordt het vervolgens gedrogeerd met middelen die dezelfde werking en bijwerking hebben als cocaïne (Ritalin, Concerta en ja, ook Strattera> wat niets minder is dan een verhoogde dosis Prozac, wat renners als 'legale' doping gebruikten en dus absoluut ongeschikt, zelfs verboden is voor kinderen!). Middelen waarvan niemand met zekerheid kan zeggen dat deze werkelijk veilig zijn voor de gezondheid op lange termijn. (De medicijnen vallen onder de opiumwet, dus harddrugs en bevatten in de USA een blackbox-warning...dus hoe 'veilig' kan het zijn!?)''
 
Dat ADHD als stoornis (lees: vermeend tekort aan dopamine in de hersenen) erfelijk zou zijn is volgens Kriek flauwekul.
Het is volgens haar logisch dat als het kind opgroeit in een ongestructureerde omgeving en/of opgevoed wordt door een onrustige ouder, het kind ook bepaald onrustig gedrag gaat vertonen. Natuurlijk is een bepaalde onrust in het karakter wel erfelijk, maar dit staat los van een zogenaamd dopamine-tekort waarvoor psychotrope middelen zouden moeten worden geslikt.  
Om dit af te doen als erfelijke 'stoornis' vindt zij nogal ver gaan. Kriek noemt het liever 'de aard van het beestje' . Daarbij; Mensen die moeite hebben met het vasthouden van hun concentratie tijdens het leren, maar daarnaast zeer intuïtief zijn aangelegd hebben doorgaans veel andere talenten. Daar is zeker niets mis mee. Deze talenten moeten wel worden ontwikkeld en niet 'behandeld' worden met zogenoemde medicatie waardoor deze talenten juist wordt onderdrukt.
 
Tot slot wordt bepaalde voeding ook nog in verband gebracht met ADHD. Ook hier heeft Kriek haar twijfels over. Natuurlijk is de ene persoon gevoeliger voor de uitwerking van suikers, kleurstoffen e.d en is het altijd beter dit soort producten te vermijden. Maar dat hier werkelijk ADHD veroorzaakt zou worden gelooft zij niet. Ook groenten, zuivelproducten e.d worden in verband gebracht met ADHD.
Je ziet dus dat men nog steeds in het duister tast over de ware oorzaak van ADHD, aldus Kriek. Dopamine tekort, erfelijkheid, voedselintolerantie, naar mijn idee zoekt men het 'veel te ver'.
 
ADHD-gedrag kan wel tig oorzaken hebben. Een kind kan hiervoor nog zo'n streng dieet volgen; als daarnaast geen orde, structuur, rust en regelmaat in zijn omgeving wordt aangebracht, of aandacht wordt besteed aan evt. emotionele problemen waarmee het kind worstelt, zal geen enkel dieet werken.
 
In alle gevallen geldt:
De omgeving dient te worden aangepast aan het kind. Niet andersom!


== Bibliografie ==
== Bibliografie ==
Nathalie Kriek's boeken en agenda's zijn, zoals zij zelf verklaart, geschreven met het doel je inzichten te kunnen bieden in jezelf en bepaalde situaties. Numerologie, Chinese astrologie, zie het als de horoscoop die je leest in de krant. Sta open voor de beschrijvingen die op jou van toepassing zijn. (en waarschijnlijk op duizenden andere mensen) Mogelijk geeft het je stof tot nadenken . Maar ga er nooit van uit dat het de absolute waarheid is. Het is, net als de Tarot, die je zelf ook op je eigen onderbewustzijn kunt toepassen, een hulpmiddel. (Welk gevoel geeft bepaalde informatie of geven sommige afbeeldingen jou tov een bepaalde vraag of situatie? En waarom?)  Wat leuk, interessant en/of vooral ook nuttig kan zijn om gebruik van te maken. Maar waar nooit garanties aan kunnen worden ontleend. Zie het vooral als psychologie. Bepaalde afbeeldingen en/of beschrijvingen kunnen je zomaar meer inzicht bieden in gevoelens, angsten, onzekerheden of een zeker gemis waarmee je worstelde maar waarvan je niet (bewust) wist waar het door veroorzaakt werd.
* 2004: De Tarot in het kort
* 2004: De Tarot in het kort
* 2007: Numerologie en Tarot in een handomdraai
* 2007: Numerologie en tarot in een handomdraai
* 2008: Tarot en Gene Zijde
* 2008: Tarot en gene zijde
* 2009: Chinese astrologie als levenswijze
* 2009: Chinese astrologie als levenswijze
* 2010: Hoezo ADHD? (werkboek voor iedere ouder of begeleider die ook kritisch naar zichzelf durft te kijken)
* 2010: Hoezo ADHD?: praktische wegwijzer bij een gedragsprobleem
* Verwacht in 2011: Open Kaart (over de zin en onzin van spiritualiteit.)
* 2011: De intuïtieve tarot
<!--Zwaar wiu, promo, geen copyvio kunnen vaststellen -->
* 2012: Het Balansboek
[[Categorie:Schrijver]]
* 2013: De Tarot als dagkaart
 
{{DEFAULTSORT:Kriek, Nathalie}}
[[Categorie:Nederlands schrijver]]

Versie van 3 nov 2019 20:28

rel=nofollow

Nathalie Kriek (Zaandam, 1972) is een Nederlands auteur die spiritualiteit combineert met psychologie. Zogenoemde paranormale ervaringen schrijft zij grotendeels toe aan de eigen psyche.

Biografie

Kriek leerde in 1987 kaartleggen van haar oma. In 1998 volgde ze een cursus intuïtieve ontwikkeling en leerde ze zichzelf hoe ze spiritualiteit met psychologie kon combineren. Hoewel ze uit een spiritueel gezin komt, wilde ze wel met beide benen op de grond blijven en zelf logisch blijven nadenken. Kriek vindt het belangrijk spiritualiteit als hulpmiddel te gebruiken in het dagelijks leven zonder dit de boventoon te laten voeren.

In 2003 lanceerde ze haar eerste website waar zij naast online consulten ook een online-tarotcursus aanbood. Deze cursus resulteerde in haar eerste boek getiteld "de Tarot in het kort" dat in 2004 werd gepubliceerd door uitgeverij Schors. In hetzelfde jaar opende Kriek haar praktijk aan huis waar zij werkzaam was als tarotiste/spiritueel therapeute en begeleidde daarnaast ouders van paranormale kinderen en kinderen met gedragsproblemen.

Van 2007 tot 2010 verzorgde ze ieder jaar op nieuwjaarsdag de algemene voorspellingen voor SBS 6 in Hart van Nederland en voor het maandblad ParaVisie. In 2010 stopte ze hiermee en sloot ze haar praktijk, waarna ze zich volledig op het schrijven richtte.

Naar aanleiding van de diagnose van haar eigen zoon schreef ze een kritisch boek over de gedragsstoornis ADHD, waarin ze beweert dat ADHD niets meer is dan aangeleerd gedrag dat ook weer afgeleerd kan worden. Tijdens het schrijven van dit boek baseerde zij zich op haar eigen ervaringen als moeder, therapeute en onderwijsassistente en daarnaast op gesprekken met kinderen, ouders, leerkrachten, artsen en andere deskundigen of direct betrokkenen. Ook werkte ze geregeld samen met een apotheker in de psychiatrie.

Krieks boek Hoezo ADHD? won in 2010 de ParaVisie Award voor het meest inspirerende nationale boek. Naar aanleiding van haar stukken op internet werd Kriek benaderd door de makers van de documentaireserie Zembla. Samen met haar zoon werkte ze mee aan de Zembla-documentaire De ADHD Hype, die geproduceerd en geregisseerd werd door Hetty Nietsch. In 2012 was zij, eveneens met haar zoon, te zien in de uitzending "Ritalin bij jonge kinderen" van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Bibliografie

  • 2004: De Tarot in het kort
  • 2007: Numerologie en tarot in een handomdraai
  • 2008: Tarot en gene zijde
  • 2009: Chinese astrologie als levenswijze
  • 2010: Hoezo ADHD?: praktische wegwijzer bij een gedragsprobleem
  • 2011: De intuïtieve tarot
  • 2012: Het Balansboek
  • 2013: De Tarot als dagkaart