Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Najim Laachraoui

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 6 apr 2016 om 22:05 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Najim_Laachraoui&oldid=46434696 Creacharger 23 mrt 2016 Karmakolle)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Brussels suspects CCTV (cropped).jpg
Najim Laachraoui (links) op de beveiligingscamera van de luchthaven

.

Najim Laachraoui alias Soufiane Kayal alias Aboe Idriss (Ajdir, 18 mei 1991Zaventem, 22 maart 2016) was één van de twee zelfmoordterroristen die de aanslag op de luchthaven van Zaventem pleegden. Hij was ook betrokken bij het plannen van andere terreurdaden, onder meer in Parijs.

Afkomst en milieu

Laachraoui werd geboren in Marokko maar groeide op in Schaarbeek. Hij had de Marokkaanse en Belgische nationaliteit. Zijn broer Mourad is een taekwondosporter die zich plaatste voor de Olympische Spelen 2016.[1]

Hij deed zijn middelbare studies in het Institut de la Sainte-Famille (Helmetwijk). Een leraar van toen omschreef hem als vlot, sociaal, intelligent, vrolijk. Laacharoui gaf wel blijk van boosheid op een maatschappij die geen begrip had voor de islam, een godsdienst die hij gelijkstelde met "vrijheid" en "vrede" en "onderwijs".[2] Hij schreef zich in 2009 in voor toegepaste wetenschappen aan de ULB. Na een mislukt jaar studeerde hij verder elektromechanica. Hij slaagde voor zijn eerste jaar, maar in de loop van het tweede jaar verdween hij naar Syrië.

Fundamentalist, bommenmaker en terrorist

Reeds in 2009 had de toen 18-jarige zich laten opmerken in jihadistische milieu's.[3] Hij werd vernoemd in het onderzoek naar de bomaanslag van 2009 in Caïro. In februari 2013 vertrok hij naar Syrië om voor het Kalifaat van de Islamitische Staat te vechten. Na aankomst bracht hij telefonisch zijn ouders op de hoogte, die de politie inlichtten.[4] Hij nam er de naam Aboe Idriss aan en behoorde tot de kaders. Hij werd op 18 maart 2014 geseind door Interpol (via een red notice, geen internationaal aanhoudingsmandaat) en geschrapt uit het Schaarbeekse bevolkingsregister (februari 2015).

Op de terugweg naar België in het gezelschap van Mohamed Belkaïd werd Laachraoui in het Keleti-station van Boedapest opgepikt door Salah Abdeslam in een gehuurde Mercedes.[5] Op 9 september 2015 werden ze gecontroleerd bij het overschrijden van de grensovergang met Oostenrijk. Door zijn valse Belgische identiteitsdocument op naam van Soufiane Kayal werd hij niet herkend. Onder die naam huurde hij ook een safe house in Auvelais. Daar werd eind november 2015 een huiszoeking verricht, nadat de politie op het spoor was gezet door de ontdekking van een 'valsedocumentenfabriek' in Sint-Gillis.[6] Laachraoui's DNA werd effectief in het huis aangetroffen. Een ander lid van de cel, Mohamed Bakkali, huurde een appartement in de Henri Bergéstraat te Schaarbeek, vlakbij het ouderlijk huis van Laachraoui.[7] Het werd door de politiediensten doorzocht in december 2015. In Auvelais zijn waarschijnlijk de explosieven gebruikt bij de aanslagen in Parijs van november 2015 gefabriceerd. Laachraoui's had nuttige kennis over ontstekingsmechanismen en zijn DNA is aangetroffen op verschillende bomgordels (Bataclan, Stade de France). Op 17 november 2015 is hij gefilmd in een Brussels Western Union-kantoor, aan de zijde van Belkaïd die geld overmaakte aan Hasna Aït Boulahcen, de nicht van Abdelhamid Abaaoud, in Parijs.[8] Dat deel van de cel werd kort daarna onschadelijk gemaakt door de politieactie in Saint-Denis.

Daarna was Laachraoui betrokken bij plannen voor een nieuwe aanslag in Brussel. Begin maart huurde de cel daarvoor een appartement in de Max Roosstraat (Schaarbeek). Bijna werd hij gearresteerd toen de politie binnenviel op een schuiladres in de Driesstraat te Vorst (14 maart). Hij kon echter ontkomen in het gezelschap van Abdeslam, terwijl de derde aanwezige Belkaïd door de politie werd gedood. Abdeslam werd op 18 maart alsnog opgepakt in de Vierwindenstraat te Molenbeek. Enige dagen later verspreidde de politie een opsporingsbericht van Laachraoui. Dit kon niet verhinderen dat hij zich daags nadien met Ibrahim El Bakraoui tot ontploffing bracht in de vertrekhal van luchthaven Zaventem. Zeventien omstaanders kwamen door hun misdaad om het leven en bijna honderd personen raakten gewond.

Hij was een van de mannen die te zien waren op een bewakingsvideo van de luchthaven. Aanvankelijk werd gemeld dat hij een dag later was aangehouden na een klopjacht op basis van dit fotografisch bewijs, maar nog diezelfde dag bleek dat bericht onjuist te zijn.[9] In werkelijkheid had hij zich opgeblazen en is de voortvluchtige nog niet geïdentificeerd.

Op het ogenblik van zijn overlijden stond Laachraoui bij verstek terecht voor rekrutering en opleiding van terroristen. Op de zitting van 29 februari 2016 had het parket hem een leidende rol toebedeeld en vijftien jaar opsluiting geëist.[10] De uitspraak was aangekondigd in de loop van mei.

Bronvermelding

rel=nofollow