Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nahum (boek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
rel=nofollow

Het boek Nahum (Hebreeuws: נַחוּם, Naḥūm: „Troost”, of „Trooster”) is het 34e boek van de Hebreeuwse Bijbel en het zesde in de serie Kleine profeten. Het bevat een profetie over de ondergang van Nineve, de hoofdstad van het Assyrische Rijk.

Auteur en ontstaan

Volgens de inleiding (1:1) bevat het boek profetieën en visioenen van de profeet Nahum. Over hem is niet meer bekend dan dat hij afkomstig is uit Elkos, een plaats waarvan we de ligging niet kennen.

Wanneer het boek in zijn huidige vorm ontstaan is, is niet met zekerheid te zeggen. Sommigen plaatsen het in de tweede helft van de zevende eeuw, voor de val van Nineve in 612 v.Chr.. Anderen plaatsen het in de vijfde of vierde eeuw.

Opbouw en inhoud

De inleiding van het boek bevat twee karakteriseringen:

  • Profetie (of: godsspraak) over Nineve
  • Boek van het visioen (of: gezicht) van Nahum

Het boek begint na de inleiding met een acrostichon (een alfabetische psalm, 1:2-8). Hiervoor moeten echter wel een aantal veranderingen aangebracht worden in de overgeleverde tekst. Deze overgeleverde tekst is op sommige punten erg onduidelijk en er bestaan dan ook grote verschillen tussen de verschillende Bijbelvertalingen van dit gedeelte.

De inhoud van het boek kan in twee delen verdeeld worden:

1. De macht van God, het herstel van Juda en de wraak op Nineve (1:2-2:3)
Dit deel begint met een alfabetische psalm (1:2-8). Daarna volgen heilswoorden voor het Koninkrijk Juda (1:9-10, 12-13, 2:1-3) en onheilswoorden voor Nineve (1:11, 1:14).
2. Nineve wordt overwonnen door zijn vijanden (2:4-3:19)
Dit deel bestaat uit drie onheilsprofetieën tegen Nineve (2:4-11, 3:1-6, 3:8-17) die telkens culmineren in een rouwklacht met spottende ondertoon (2:12-13, 3:7, 3:18-19).

Weblinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
De twaalf kleine profeten
Profeten:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
Bijbelboeken:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
rel=nofollow