Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

NKC (Nederlandse Kampeerauto Club)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 5 sep 2019 om 15:24 (Aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), opgericht in 1976, is een Nederlandse vereniging voor camperbezitters. De NKC telt ruim 50.000 leden, waarvan 250 vrijwilligers. De vereniging zetelt in Soesterberg en telt 55 werknemers.[1] [2]

Geschiedenis

Op advies van de ANWB startte een groep zelfbouwers in 1976 in de omgeving van Scherpenzeel een eigen club. Samen een hobby uitoefenen, kennis en ervaring uitwisselen en daarbij de passie van het bouwen, de camper en het reizen delen. Aanwas van nog meer zelfbouwers zorgde voor een behoefte aan een eigen werkplaats en die werd gevonden in Soesterberg. Men noemde het toen Techno Centrum NKC. [3]
In 1992 zorgde de vereniging, na uitgebreide contacten met de ANWB, BOVAG en KEMA, voor de invoering van een eigen keurmerk voor kampeerautobedrijven. Op dat moment telde de vereniging 6000 leden. [4]
De vereniging is van 20.000 leden in 2010 gegroeid naar 53.000 leden anno 2019.

Organisatie

De vereniging kent een gekozen ledenraad bestaande uit 21 leden, welke fungeert als de algemene ledenvergadering. De ledenraad benoemt de kernfunctionarissen en verleent decharge aan het bestuur voor het beleid. De ledenraad is samengesteld uit leden vanuit de verschillende regio’s. De Raad van Toezicht bestaat uit vijf professionals met expertises op voor de NKC relevante gebieden. Zij zijn geselecteerd door een commissie waarin ook de ledenraad vertegenwoordigd was.

Diensten en producten

Verenigingsmagazine De Kampeerauto; eigen blad met een jaarlijkse oplage van 9 edities. Het magazine is voor leden zowel op papier als digitaal te lezen en niet verkrijgbaar in de boekhandel.
Verzekeringen; camper-specifieke verzekeringen evenals auto- en reisverzekeringen.
Reizen; jaarlijks organiseert de NKC zo’n 50 groepsreizen met eigen camper naar diverse bestemmingen in en buiten Europa. De voorbereiding en begeleiding gebeurt door vrijwillige reisbegeleiders. Assistent-reisbegeleiders ondersteunen de reisbegeleiders tijdens de uitvoering van de reis en nemen de taken van de reisbegeleiders, indien noodzakelijk, over.
Evenementen; met haar vrijwilligers organiseert de NKC verschillende evenementen rondom het camperen in heel Nederland.
Camperplaatsontwikkeling; de NKC adviseert overheden en ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe camperplaatsen in Nederland.
Advies; technisch-, juridisch- en reisadvies rondom het kamperen voor leden en niet-leden.

Campercontact

In 2015 is de vernieuwde app en website Campercontact ontwikkeld.[5] De Campercontact app van de NKC heeft een Duitse prijs gewonnen voor beste online portal 2018 in de categorie campingportals.[6] Dit platform geeft een overzicht van 30.000 camperlocaties, camperplaatsen en onderhoudsbedrijven op die door camperaars zijn verzameld. Gebruikers kunnen naast het beoordelen van locaties, ook wijzigingen en foto's insturen. Een groep van vijftien moderatoren controleert al deze gegevens en plaatst de wijzigingen en nieuwe locaties op de website.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Verenigingen en Clubs Campersite.nl
  2. º Kampeerauto-club opgericht Leeuwarder courant (12 november 1976)
  3. º Kampeerautobezitters verenigen zich Dagblad Het Vrije Volk (22 september 1978)
  4. º Kampeerautoclub voert keurmerk in voor campers Nederlands Dagblad (18 april 1992)
  5. º Campercontact.nl volledig vernieuwd Nederlandse Kampeerauto Club (12 maart 2015)
  6. º Campercontact app wint Duitse prijs A Campingtrend.nl
rel=nofollow