Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

NKC (Nederlandse Kampeerauto Club)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 5 aug 2019 om 16:52 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=NKC_(Nederlandse_Kampeerauto_Club)&oldid=54329814 -1- 90.145.27.170 5 aug 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Nederlandse Kampeerauto Club (NKC), opgericht in 1976, is een Nederlandse vereniging voor camperbezitters. De NKC telt ruim 50.000 leden, waarvan 250 vrijwilligers. Met het platform Campercontact biedt de NKC een overzicht met 30.000 Europese campings, camperplaatsen en onderhoudsbedrijven.

Geschiedenis

De NKC kent haar start in een groep zelfbouwers (1976) in de omgeving van Scherpenzeel. Samen een hobby uitoefenen, kennis en ervaring uitwisselen en daarbij de passie van het bouwen, de camper en het reizen delen. In 2010 had de NKC 20.000 leden. Inmiddels is de vereniging gegroeid naar 53.000 leden per 2019.

Organisatie

De NKC is een vereniging met een gekozen ledenraad bestaande uit 21 leden, welke fungeert als de algemene ledenvergadering. De ledenraad benoemt de kernfunctionarissen van de NKC en verleent decharge aan het bestuur voor het beleid. De ledenraad is samengesteld uit leden vanuit de verschillende regio’s. De Raad van Toezicht van de NKC bestaat uit vijf professionals met expertises op voor de NKC relevante gebieden. Zij zijn geselecteerd door een commissie waarin ook de ledenraad vertegenwoordigd was. De organisatie kent 55 werknemers en is gevestigd te Soesterberg.

Activiteiten

De NKC biedt verschillende diensten en producten aan voor zowel leden als niet-leden:

  • De Kampeerauto; eigen verenigingsmagazine met een jaarlijkse oplage van 9 edities. Het magazine is voor leden zowel op papier als digitaal te lezen en niet verkrijgbaar in de boekhandel.
  • Verzekeringen; camper-specifieke verzekeringen evenals auto- en reisverzekeringen.
  • Reizen; jaarlijks organiseert de NKC zo’n 50 groepsreizen met eigen camper naar diverse bestemmingen in en buiten Europa. De voorbereiding en begeleiding gebeurt door vrijwillige reisbegeleiders. Assistent-reisbegeleiders ondersteunen de reisbegeleiders tijdens de uitvoering van de reis en nemen de taken van de reisbegeleiders, indien noodzakelijk, over.
  • Evenementen; met haar vrijwilligers organiseert de NKC verschillende evenementen rondom het camperen in heel Nederland
  • Camperplaatsontwikkeling; de NKC adviseert overheden en ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe camperplaatsen in Nederland
  • Advies; technisch-, juridisch- en reisadvies rondom het camperen voor leden en niet-leden.

Campercontact

De NKC heeft de app en website Campercontact ontwikkeld. Er staan meer dan 30.000 camperlocaties op die door camperaars zijn verzameld. Gebruikers kunnen naast het beoordelen van locaties, ook wijzigingen en foto's insturen. Een groep van vijftien moderatoren controleert al deze gegevens en plaatst de wijzigingen en nieuwe locaties op de website.