Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Musiom

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 9 aug 2019 om 13:18 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Musiom&oldid=54233322 -1- A.Kalteren 22 jul 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Musiom-1.jpg
Expositieruimte
Bestand:Musiom-2.jpg
Expositieruimte van bovenaf
Bestand:Musiom-4.jpg
Terras bij Musiom

Musiom: huis voor hedendaagse kunst, is een Nederlands museum voor moderne en hedendaagse kunst in Amersfoort. Het museum toont de grootste verzameling van kunst van Nederlandse kunstenaars die geboren zijn rond de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het museum organiseert drie thema-exposities per jaar.[1]

De naam komt voort uit de negen muzen (Grieks: Μοῦσαι), de godinnen van kunst, wetenschap en inspiratie, van de Griekse mythologie. Het begrip muze, dat tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt in de betekenis van inspiratiebron, is hiervan afgeleid. Musiom is de Oud-Latijnse vertaling van Muzen.[2]

Het Museum

Missie

Musiom is een particulier initiatief met een maatschappelijke doelstelling, zonder winstoogmerk en zonder overheidssteun. De organisatie is ondergebracht in een stichting, een erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De inkomsten van het museum komen, naast de verkoop van entreekaartjes, van sponsoren en de Vrienden van Musiom. Er zijn ook kunstwerken te koop. Bij verkoop ontvangt Musiom een provisie. Dit alles zorgt er voor dat Musiom de bijzondere kunst van deze generatiegenoten kan blijven tonen in afwisselende tentoonstellingen. Wij zorgen ervoor dat er voor u als bezoeker altijd weer veel te ontdekken valt en dat de kunstenaars en hun kunst blijvend onder de aandacht worden gebracht.

Stichting Musiom heeft als missie:

 • Het samenbrengen van kunst van Nederlandse kunstenaars die geboren zijn in de jaren '50 voor het publiek in een huis voor hedendaagse kunst dat uniek is in zijn opzet en een platform bieden aan kunstenaars en kunstverzamelaars en een trekpleister zijn voor kunstminnaars uit alle generaties.
 • Het op een hoogwaardige wijze tonen van hoogwaardige kunst en door een duidelijke profilering het opnieuw op de kaart zetten van de groep generatiegenoten door het bieden van zowel een retrospectief als het tonen van recente werken.
 • Een zeer divers beeld bieden met zowel abstracte als figuratieve kunst in verschillende vormen van de beeldende kunst, zoals schilderijen, sculpturen en fotografie en daarmee een grote groep kunstliefhebbers aanspreken.
 • Door duidelijke profilering het verwerven van een herkenbare positie in het museumlandschap van Nederland en daardoor het realiseren van een waardevolle toevoeging aan het culturele aanbod in de gemeente Amersfoort.

Activiteiten die voortvloeien uit de missie zijn onder meer:

 1. Wisselende tentoonstellingen organiseren;
 2. Een illustratieve en representatieve collectie opbouwen, beheren en tonen;
 3. Het bieden van educatie, waaronder het uitbrengen van publicaties;
 4. Samenwerking met andere culturele instellingen.

Organisatie

Musiom is sinds 2017 een initiatief van Herold Boertjens en Hans van Horck. Het museum is op 19 oktober 2018 geopend voor het publiek.

Musiom wordt bestuurt door: Herold Boertjens (bestuursvoorzitter en directeur), Hans van Horck (Art Director), Maurice Bor (Penningmeester) en Bart Prickarts (Public Relations).[3] Bezoekers kunnen rekenen op een persoonlijke ontvangst. De enthousiaste vrijwilligers geven graag uitleg over de getoonde kunstwerken, de kunstenaars en het gebouw. Zij vormen een levende audiotour. Wilt u liever in alle rust zelf rondkijken, dan kan dat natuurlijk ook.

Museumgebouw

Musiom is gevestigd in een oude doopsgezinde kerk uit 1913 aan de Frederik van Blankenheymstraat 38A én in het bijbehorende karakteristieke en moderne verenigingsgebouw uit 1965 aan de Stadsring 137. De gebouwen waarin het museum is gevestigd zijn beiden beschermd stadsgezicht en maken onderdeel uit van de Amersfoortse historie. Beide gebouwen zijn toegankelijk via de hoofdingang aan de Stadsring en zijn aan elkaar verbonden. Elementen uit de kerk, zoals het oorspronkelijke doopbad, worden gebruikt om kunst op een unieke manier te exposeren. Zo ontstaat er een symbiose tussen het gebouw en de moderne kunst die er wordt getoond. De afwerking van de inrichting van de gebouwen zijn modern en hoogwaardig met speciale aandacht voor de verlichting van de getoonde kunstwerken.

Het binnenplein wordt ingericht als beeldentuin (maart - oktober) met een klein terras. Er is veel aandacht besteed aan het zicht op de beeldentuin vanuit het museum en vice versa. Musiom is beperkt toegankelijk voor mindervaliden. De wisselende collectie op de begane grond en de beeldentuin kunnen door mensen in een rolstoel worden bezichtigd.

Collectie

Kunstenaars

Anders dan bij de meeste musea was er bij aanvang van Musiom nog geen sprake van een museumcollectie. De huidige collectie is samengebracht door de deelnemende kunstenaars (of hun erfgenamen) en particuliere schenkingen. Voor de snel groeiende collectie is inmiddels een depot gebouwd waar de werken onder gecontroleerde omstandigheden worden opgeslagen.

De kunstenaars die zijn aangesloten bij Musiom hebben sinds de jaren ‘80 nationaal en internationaal bekendheid verworven. Het werk van deze kunstenaars was al te bewonderen in de vooraanstaande galeries en op de bekende kunstbeurzen, maar nog niet of nauwelijks in ee museale omgeving. Anno 2018 zijn de meeste kunstenaars van deze generatie nog actief in de kunstwereld. Daarbij ligt de nadruk op (de verkoop van) recent werk. In binnen- en buitenland zijn veel particuliere kunstcollecties te vinden waar werken van één en vaak meerdere kunstenaars uit deze groep is samengebracht.

Kenmerken van deze generatie kunstenaars:

 • Geboren rond de jaren ’50 en opgegroeid in de jaren ‘60 en ‘70;
 • Gestart met de artistieke loopbaan eind jaren ‘70, begin jaren ‘80;
 • Hebben de opkomst van de kunstgalerieën en kunstbeurzen in Nederland bewust meegemaakt;
 • De kunst is tot stand gekomen in de jaren ‘80, ‘90 en in de 21e eeuw.

Kunstenaars die zijn opgenomen in de collectie van Musiom zijn Ad Arma, Albert Niemeyer, Anita Duijf, Arvee, Hans Janssen, Jacques Tange, Jan van Lokhorst, Joyce Bloem, Linda Verkaaik, Marianne Y. Naerebout, Meg den Hartog, Poen de Wijs, Richard Smeets, Ruurd Hallema, Saskia Pfaeltzer, Sjaak Smetsers, Sjer Jacobs, Theo Koster, Theo Schouten, Toos van Holstein en Vanhorck.

Exposities

De collectie van Musiom vormt een min of meer vaste tentoonstelling. Op momenten dat er geen sprake is van een tijdelijke tentoonstelling zal de collectie van Musiom in brede zin worden getoond, waarbij beide gebouwen worden ingezet. Driemaal per jaar wordt een expositie gehouden rondom een thema of een beperkt aantal kunstenaars. Hierin zal worden gezocht naar voldoende afwisseling, maar ook naar de symbiose tussen de generatiegenoten, onafhankelijk van stijl en kunstvorm. Er wordt een balans nagestreefd tussen schilderijen en ruimtelijk werk.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Website van Musiom, 22 juli 2019.
 2. º Muzen, Wikipedia 9 juni 2019.
 3. º Beleidsplan Musiom, juli 2018.
OTRS Wikimedia.png
De toestemming voor het vrije gebruik van dit werk is geverifieerd en gearchiveerd op OTRS. De mailuitwisseling is er in te zien door gebruikers met een OTRS-account. Voor bevestiging van deze toestemming kunt u contact opnemen met een van de OTRS-vrijwilligers. Link naar het ticket: ID=2019080810005609
Edge-firefox.png 52°9′8″N, 5°23′26″E