Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

MusicMeter

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 apr 2021 om 06:54 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=MusicMeter&oldid=13157628 17 jul 2008 Jean Maurice)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

MusicMeter is een Nederlandstalige website waar muziekliefhebbers met elkaar over muziek kunnen discussiëren. MusicMeter is een zustersite van de filmdiscussiesite MovieMeter.

Omschrijving

MusicMeter is een website waar muziekliefhebbers met elkaar kunnen discussiëren. Als gast kan men er veel informatie vinden, waaronder meningen over albums die in Nederland en België, maar ook daarbuiten, zijn uitgekomen. Het archief bevat vele duizenden muziekalbums. Verschillende soorten albums die op de site staan zijn studioalbums, compilatiealbums, live-albums en EP’s. Deze kunnen op vinyl en/of cd zijn uitkomen. Een overzicht van nieuwe albums in de platenzaken, een zoekfunctie en de toplijsten geven de gebruiker inzicht als er een album moet worden gezocht.

Voor een ingeschreven lid staan daarnaast extra functionaliteiten ter beschikking. Naast het plaatsen van berichten bij de albums, artiesten en op het forum en het geven van stemmen kan een gebruiker ook albums toevoegen en corrigeren, een persoonlijke top tien kenbaar maken, eigen muzieklijsten samenstellen en videoclips bekijken. Bij het participeren en/of volgen van een discussie op de diverse pagina's vervult de updates-pagina een belangrijke functie. Hier is snel te zien waar de laatste berichten zijn geplaatst.

Door MusicMeter wordt geen winstbejag beoogd. De commerciële activiteiten op de site dienen tegemoet te komen aan de huisvesting en onderhoud van de server en site. De site draait op inzet van vrijwilligers.

Discussie

Op MusicMeter kan men discussiëren over bepaalde artiesten, albums, labels en aanverwante onderwerpen. Dit kan bij een album, bij een artiest of op het forum voor andere onderwerpen. Het discussiëren is dan ook de kern van de site. Het moderatiebeleid ziet er op toe dat een discussie niet ontaart in scheldpartijen, slow-chat of politiek debatteren en beperkt de wildgroei aan topics. Desalniettemin is het ook een enigszins "intolerante" site De moderators zijn erg snel met het verwijderen en/of verplaatsten van berichten van users! Als je afwijkt van de norm of niet voldoet aan de "gangbare" gedragscodes dan wordt je mening op zijn minst verwijderd en in het ergste geval word je de toegang tot de site ontzegd! Echte discussie is niet mogelijk op MusicMeter, daarvoor zijn er teveel verboden en taboes. Als user heb je telkens het gevoel om bij de discussies "op je hoede" te zijn. Bovendien winkelen de moderators ook erg selectief als het gaat om het verwijderen en/of verplaatsen van berichten van bepaalde users.Veel topics of discussies van users worden vaak zonder waarschuwing vooraf gesloten als het een van de moderators niet bevalt of wanneer een discussie te lang duurt in hun ogen. Kortom er is erg veel controle op MusicMeter wat een open en interessante discussie niet bevordert en eigenlijk ook min of meer onmogelijk maakt.

Albumpagina

De albumpagina's zijn gewijd aan een specifiek album. Met ruim 100.000 albums vormt dit het hart van de site. Deze pagina start met algemene informatie over het betreffende album en bevat altijd een albumhoes, tracklist, informatie over het land van herkomst, het genre en het label waarop het album is verschenen. Ook kun je hier het gemiddelde aantal sterren aflezen, een afspiegeling van de gemiddelde waardering door de gebruikers. Onder de algemene informatie bij het album volgen alle berichten bij het album. Hier kunnen gebruikers hun mening uiteenzetten, met elkaar in discussie gaan of andere opmerkingen over het album in kwestie maken. Omdat het een interactieve site is en je als gebruiker albums kunt toevoegen is het ook dankzij die gebruikers dat er zoveel albums op de site staan.

Forum

Berichten en discussies die niet specifiek betrekking hebben op een album worden geplaatst op het forum. Hier staan niet alleen de meer algemene onderwerpen met betrekking tot de site, maar ook topics over specifieke muziekstijlen, toplijstjes, informatie en meningen over concerten en festivals, nieuwtjes en ruil en verkoop van platen en cd's. Een populaire bezigheid op het forum zijn muziekgames, waaronder knock-outs waarbij telkens twee elementen (bijvoorbeeld albums of songs) tegenover elkaar gezet worden. Door stemming vallen elementen af tot de finale is gespeeld.

Stemmen en toplijsten

Door middel van het stemmen op een album door gebruikers wordt een gemiddeld waardeoordeel opgemaakt. De stem wordt uitgedrukt in een aantal sterren, variërend van 0,5 tot 5,0. Hoe meer sterren aan een album wordt gegeven, des te meer het album wordt gewaardeerd. Elke stem telt bij het berekenen van het gemiddelde even zwaar mee. Het gemiddelde wordt tevens gebruikt bij het opmaken van de meeste toplijsten op MusicMeter.

De toplijsten van albums zijn een van de meest geraadpleegde functionaliteiten op MusicMeter. Deze lijsten zijn samengesteld op basis van de gemiddelde waardering die door gebruikers is gegeven aan een album. Het visitekaartje van de site, de ‘’Top 250’’, is echter samengesteld uit de persoonlijke top 10-lijsten van de MusicMeter-gebruikers.

Genres

MusicMeter is met name gericht op albums die behoren tot de categorie lichte muziek. Muziekstromingen die worden onderscheiden op de site zijn avant-garde, blues, country, dance, electronic, folk, funk, hiphop, jazz, metal, pop, punk, r&b, reggae, rock, roots, score, ska, soul en wereld. Grote afwezige op de site is klassieke muziek. Eén reden waarom geen klassieke muziek albums op de site staan, is dat MusicMeter geen functionaliteit biedt om informatie m.b.t. componisten en uitvoerders separaat weer te geven.

Techniek

De techniek van MusicMeter is gebaseerd op diverse open-source-producten. De site is voornamelijk geschreven in de server-side scriptingtaal PHP. Het overgrote deel van de code is zelf geschreven, specifiek voor de site. Er is echter ook gebruikgemaakt van enkele externe modules, bijvoorbeeld voor het afhandelen van formulieren.

Client-side wordt er op diverse plaatsen ter ondersteuning gebruikgemaakt van JavaScript. Enkele functionaliteiten zijn compleet in JavaScript geschreven, zoals de "Mijn Albums"-pagina's. Hierbij wordt zonder pagina's te vernieuwen contact gemaakt met de webserver (via het zogenaamde AJAX-model).

Voor de database wordt gebruikgemaakt van MySQL, met Apache als webserver.

Er wordt geprobeerd om elke door de server gegenereerde pagina te laten voldoen aan de XHTML en CSS-standaarden van het W3C. De lijst van ondersteunde browsers bestaat momenteel uit (de meest recente versies van) Mozilla, Mozilla Firefox, Netscape, Microsoft Internet Explorer (niet de Mac-versie), Opera, Konqueror en Safari.

Externe links

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow