Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mušḫuššu

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 20 nov 2022 om 18:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''mušḫuššu''' (𒈲𒍽; vroeger ook gelezen als '''sirrušu''' of '''sirrush'''; uitspraak waarschijnlijk ''moesj-choesj-sjoe'') is een draakachtig wezen...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De mušḫuššu (𒈲𒍽; vroeger ook gelezen als sirrušu of sirrush; uitspraak waarschijnlijk moesj-choesj-sjoe) is een draakachtig wezen uit de oude Mesopotamische mythologie.

Het is een hybride wezen: een geschubd dier met achterpoten die lijken op de klauwen van een adelaar, leeuwachtige voorpoten, een lange nek en staart, een gehoornde kop, een slangachtige tong en een kuif. De mušḫuššu komt het meest voor op de gereconstrueerde Isjtar-poort van de stad Babylon, uit de zesde eeuw voor Christus.

De vorm mušḫuššu is de Akkadische nominatief van het Soemerisch: 𒈲𒍽 MUŠ.ḪUŠ, ’roodachtige slang’. ’Rood’ verwijst naar ’grote woede’ en de naam kan dan ook vertaald worden als ’woedende (of felle) slang’. (𒈲 MUŠ is de Soemerische term voor 'slang'). De lezing sir-ruššu is te wijten aan een foutieve transliteratie van het spijkerschrift in de vroege Assyriologie.

rel=nofollow
 
rel=nofollow