Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Missie en zending

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 14 dec 2015 om 10:10 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Missie_en_zending&oldid=1564476 -1- 82.215.10.238 12 jul 2005)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is missie?
Missie komt van het Latijnse woord 'missio' dat zending betekent. Trek de wereld in tot zijn uiterste grenzen, heeft Jezus gezegd, en geef aan anderen door wat ik gezegd en gedaan heb. Missie houdt nog steeds in dat we de samenleving intrekken, dat we op een geloofwaardige manier getuigen van Gods Blijde Boodschap zoals die ons is aangereikt. Dat we als Jezus kiezen voor het machteloze, voor het kleine, dat we geloven in de kracht van het recht en het goede. De afgelopen eeuwen was het missiewerk vooral gericht op de landen van de derde wereld. Vandaag is (weer) de hele wereld missie geworden. In Nederland geldt de Nederlandse Missieraad als het belangrijkste platform voor Rooms katholieke missionaire organistaties. Hun website is: www.missieraad.nl. Deze bevat een uitgebreide encyclopedie op het gebied van alles dat met missie te maken heeft en informatie over belangrijke personen voor de missie.


Gaat uit
De bekendste bijbeltekst voor missie is te vinden op het eind van het Matteüs-evangelie en die zinnen zijn door de schrijver niet zomaar als laatste neergeschreven. Het is een conclusie. In de laatste regels van zijn evangelie verhaalt Matteüs over de zending van de leerlingen door Jezus. Hij zegt daar: 'Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Gaat dus en maakt alle volken tot mijn leerlingen en doopt hen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest en leert hen te onderhouden alles wat ik u heb bevolen. Ik ben met u alle dagen tot aan de voleinding van de wereld.' (Mt. 28, 18-20). Deze tekst is eeuwenlang beschouwd als missie/zendingsbevel, als opdracht aan de apostelen en hun opvolgers om het evangelie te verkondigen aan alle volken (heidenen) op aarde en hen te dopen. Ook in Mat. 10 is sprake van uitzending van de twaalf apostelen en in het Lukas-evangelie, hoofdstuk 10, van de zeventig leerlingen. Het woord apostel komt ook van het Griekse woorden voor zenden.

Missie of zending
Binnen de Rooms-Katholieke traditie spreekt men vooral over missie en missionarissen. Binnen de protestante traditie zijn vooral het begrip zending en zendeling ingeburgerd. In aansluiting daarop kennen we in Nederland dan ook de (RK) Missieraad en de (PKN)zendingsraad.

Andere trefwoorden:
missiologie
missionaris