Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Milieu

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 25 jan 2011 om 23:49 (→‎Externe links: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het milieu betekent in de brede zin van het woord de omgeving waarin iemand of iets leeft.

Invloed van stedelijkheid op milieu-aspecten, ten oosten van Zoetermeer.

Algemeen

Het begrip milieu kan verwijzen naar het natuurlijk (ecologische) milieu, maar ook naar de sociale omgeving. In de betekenis van (ecologische) leefomgeving of 'leefmilieu', is het milieu het gedeelte van onze fysieke omgeving (levende en niet levende natuur) waarin het menselijk leven en het menselijk bestaan mogelijk is en plaatsvindt. Dit kan in de natuur of op het platteland zijn, maar ook in stedelijk gebied. Binnen de wetenschap zijn er verschillende specialismen die de relatie tussen mens en milieu onderzoeken, waaronder milieuwetenschappen, milieueconomie, en milieufilosofie.

Menselijk handelen leidt tot milieuverontreiniging. Omdat het milieu een collectief goed is, en omdat aan het gebruik van milieugoederen en aan de verontreiniging van het milieu geen prijs hangt, is het een taak van de overheid om leefmilieu te beschermen. Daarvoor voert zij milieubeleid uit met behulp van verschillende instrumenten, zoals milieu-educatie, voorschriften, belastingen en subsidies.

De mate waarin overheden moeten ingrijpen in de markt en andere onderdelen van de samenleving om het milieu te beschermen is onderwerp van veel discussies. Liberale partijen willen dat de overheid de markt zo veel mogelijk met rust laat, terwijl Groene partijen zo veel mogelijk willen doen om het milieu te beschermen. Behalve overheden houden ook maatschappelijke organisaties zich bezig met de bescherming van het milieu en de voorlichting daarover. Het geheel van deze organisaties wordt de milieubeweging genoemd.

Andere betekenissen

Zie ook

Externe links

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Milieu op Wikimedia Commons