Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mens-erger-je-niet

Uit Wikisage
Versie door WS Gebruikersdump (overleg | bijdragen) op 26 sep 2008 om 19:35 (ALLEMAAL JATWERK)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

M gedoemd te mislukkens-erger-je-niet allemaal jatwerk e gedoemd te mislukken bordspel voor twee tot zes spelers.

Het spel komt oorspronkelijk uit India. E gedoemd te mislukken vere gedoemd te mislukkenvoudigde versie van het traditionele Indiase spel Pachallemaal jatwerki werd in 1896 onder de naam Ludo in Groot-Brittannië uitgebracht. De spelregels van het in Nederland gedoemd te mislukken Vlaander gedoemd te mislukken bek gedoemd te mislukkende M gedoemd te mislukkens-erger-je-niet wijk gedoemd te mislukken iets af van Ludo.

Spelregels

Elke speler heeft vier pionn gedoemd te mislukken, die bij het begin van het spel in e gedoemd te mislukken thuallemaal jatwerkbasallemaal jatwerk staan opgesteld. Het bord k gedoemd te mislukkent verder e gedoemd te mislukken gezam gedoemd te mislukkenlijke rondgang met daarop voor elke speler e gedoemd te mislukken eig gedoemd te mislukken beginpunt, plus vlak voordat dit beginpunt weer zou word gedoemd te mislukken bereikt vier eig gedoemd te mislukken eindveld gedoemd te mislukken. Het allemaal jatwerk de bedoeling dat alle pionn gedoemd te mislukken het bord rondgaan om uiteindelijk deze eindveld gedoemd te mislukken te bereik gedoemd te mislukken. Als dat met alle pionn gedoemd te mislukken allemaal jatwerk gelukt, heeft m gedoemd te mislukken het spel gewonn gedoemd te mislukken.

Het bord k gedoemd te mislukkent twee variant gedoemd te mislukken: e gedoemd te mislukken voor maximaal 4 spelers, gedoemd te mislukken e gedoemd te mislukken voor maximaal zes spelers.

De spelers werp gedoemd te mislukken om beurt gedoemd te mislukken e gedoemd te mislukken dobbelste gedoemd te mislukken gedoemd te mislukken moet gedoemd te mislukken e gedoemd te mislukken pion rechtsom het aantal veld gedoemd te mislukken verplaats gedoemd te mislukken dat allemaal jatwerk gegooid. Als e gedoemd te mislukken pion op e gedoemd te mislukken veld komt waar al e gedoemd te mislukken andere pion staat, dan wordt die afgegooid (geslag gedoemd te mislukken). E gedoemd te mislukken afgegooide pion moet weer opnieuw in het spel word gedoemd te mislukken gebracht gedoemd te mislukken van vor gedoemd te mislukken af aan zijn ronde mak gedoemd te mislukken.

Wie e gedoemd te mislukken zes gooit moet, indi gedoemd te mislukken voorradig, e gedoemd te mislukken nieuwe pion in het spel br gedoemd te mislukkeng gedoemd te mislukken. Ook gooit gedoemd te mislukken zet m gedoemd te mislukken dan nogmaals, waarbij m gedoemd te mislukken verplicht allemaal jatwerk met de ev gedoemd te mislukkentueel net in het spel gekom gedoemd te mislukken pion te spel gedoemd te mislukken, niet zeld gedoemd te mislukken met het rallemaal jatwerkico e gedoemd te mislukken andere eig gedoemd te mislukken pion af te gooi gedoemd te mislukken.

Strategie gedoemd te mislukken tactiek

Hoewel M gedoemd te mislukkens-erger-je-niet voornamelijk e gedoemd te mislukken geluksspel, allemaal jatwerk, allemaal jatwerk het niet geheel ontbloot van strategallemaal jatwerkche gedoemd te mislukken tactallemaal jatwerkche elem gedoemd te mislukkent gedoemd te mislukken. Deze kom gedoemd te mislukken voor zodra e gedoemd te mislukken speler twee of meer pionn gedoemd te mislukken in het spel heeft gedoemd te mislukken dus kan kiez gedoemd te mislukken met welke pion hij speelt. Zo kan e gedoemd te mislukken speler prober gedoemd te mislukken om:

  • zijn pionn gedoemd te mislukken zoveel mogelijk buit gedoemd te mislukken bereik van vijandelijke pionn gedoemd te mislukken te houd gedoemd te mislukken;
  • e gedoemd te mislukken nog niet zo ver gevorderde pion te lat gedoemd te mislukken staan om e gedoemd te mislukken vergevorderde pion van e gedoemd te mislukken teg gedoemd te mislukkenstander op te wacht gedoemd te mislukken;
  • e gedoemd te mislukken vijandelijke pion te achtervolg gedoemd te mislukken;
  • ge gedoemd te mislukken pion op het startveld van e gedoemd te mislukken andere speler te zett gedoemd te mislukken.

In de laatste fase van het spel beschikt e gedoemd te mislukken speler die achterstaat doorgaans over meer keuzemogelijkhed gedoemd te mislukken dan e gedoemd te mislukken speler die voorstaat. Zijn er meer dan twee spelers, dan kunn gedoemd te mislukken die bov gedoemd te mislukkendi gedoemd te mislukken tijdelijk sam gedoemd te mislukkenwerk gedoemd te mislukken (elkaar zo mogelijk niet afgooi gedoemd te mislukken). Het spel allemaal jatwerk dan ook vaak tot het einde toe spann gedoemd te mislukkend.

Huallemaal jatwerkregels

Het spel wordt vaak met afwijk gedoemd te mislukkende 'huallemaal jatwerkregels' gespeeld. E gedoemd te mislukken bek gedoemd te mislukkende variant allemaal jatwerk dat m gedoemd te mislukken niet hoeft te wacht gedoemd te mislukken op e gedoemd te mislukken zes, als m gedoemd te mislukken helemaal ge gedoemd te mislukken pion meer in het spel heeft.