Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Mendonk

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 10 okt 2018 om 19:49 (+ Sjabloon)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Compass Rose Dutch North.pngDit artikel valt onder beheer van Dorp:Locatio. Compass Rose Dutch North.png
Mendonk
Deelgemeente in België Vlag van België
Mendonk
Mendonk
Situering
Gewest Flag of Flanders.png Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen
Gemeente GentVlag.png Gent
Fusie 1965
Coördinaten 51°008′N 3°049′E
Algemeen
Oppervlakte 6,29 km²
Inwoners (31/12/2007) 243 (39 inw/km²)
Mannen 52,26 %
Vrouwen 47,74 %
Overig
Postcode 9042
Oude NIS-code 44042
Detailkaart
Mendonk
Mendonk
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België
rel=nofollow

Mendonk is een klein dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Gent. Mendonk is een van de kanaaldorpen ten noorden van Gent, in de Gentse haven langs het zeekanaal Gent-Terneuzen en de Moervaart en de Zuidlede. Een bezienswaardigheid is de penitentiesteen waarvan de overlevering wil dat Sint-Bavo hem als hoofdkussen zou hebben meegedragen. Deze steen wordt bewaard in de Sint-Baafskerk.

De Mendonkbrug overbrugt de Zuidlede terwijl een baileybrug (Spanjeveerbrug) over de Moervaart ligt. In Mendonk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers een aantal bunkers van de Hollandstelling gebouwd.

Geschiedenis & Etymologie

Mendonk is een kanaaldorp met een heel oude geschiedenis. De naam Mendonk wijst op een Merovingische oorsprong, die in 694 als ‘Medmedung’ wordt vermeld. Die naam is een samentrekking van het Germaanse 'miduma' wat middelste betekent en het Germaanse 'dunga' dat staat voor zanderige hoogte nabij een moeras.[1] Mendonk is inderdaad gelegen te midden van andere donken in de buurt van Gent.[2] Tot de 16e eeuw behoorde Mendonk tot de bezittingen van de Sint-Baafsabdij, later in de 16e eeuw van het bisdom Gent. In 1965 werd Mendonk gefusioneerd, deels met Gent en deels met Wachtebeke.[3]

Tegenover de Sint-Baafskerk staat een schandpaal die men in 1868 opgroef naast de kerk. Het wapenschild boven op de schandpaal verwijst naar monseigneur Govaart Geeraard van Eersel, bisschop van Gent van 1772 tot 1778 en heer van Mendonk.

Zie ook

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Mendonk op Wikimedia Commons.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
Edge-firefox.png 51°8′48″N, 3°49′19″E