Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mehter Takımı

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 14 nov 2014 om 23:08 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Mehter_Tak%C4%B1m%C4%B1&oldid=11932232- 83.86.92.194 6 apr 2008 - Antistatique 4 feb 2007)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mehter Takımı is een Ottomaanse muziekgroep die onder andere marcheerliederen maakte voor Ottomaanse soldaten. Er wordt verondersteld dat dit de oudste militaire muziekgroep is in de geschiedenis. Hoewel de muziekgroep met uit het Perzisch afgeleid woord Mehter (Mahtar) wordt gekend in Turkije en in het Westen. Verwijst het woord Mehter alleen maar naar één muzikant in de groep. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk werd het Mehteran genoemd wat het meervoud van Mehter is in het Perzisch. In het hedendaagse Turkije waar de groep nog altijd optreed op speciale gelegenheden wordt de groep Mehter Takımı(Groep Mehters) genoemd.

Geschiedenis

Wetenschappers vermoeden dat vanaf de achtste eeuw mehters bestonden. Tekstbronnen waar militaire muzikanten worden vermeld komen ten vroegste uit de 13e eeuw. Vanaf de 16e eeuw speelt de mehter band echt zoals de dag van vandaag. De mehter werd gebruikt om soldaten meer moed te geven door over vaderlandsliefde te zingen bijvoorbeeld, en in veldslagen de tegenstader schrik aan te jagen. De Mehter kwam in verval nadat Sultan Mahmud II de Janitsaren korps slachtte die de kern van de groep vormde. Samen met het vervallen van het Ottomaanse rijk in de 19e eeuw kwam dus de mehter ook in verval. In 1911 aangezien het rijk begon in te storten probeerde de directeur van het militaire museum van Istanbul de traditie te laten herleven. En in 1953 - om de vijfhonderste verjaardag van de val van Constatinopolis te vieren - werd de traditie helemaal hersteld.

Vandaag is de muziek van de mehter vooral plechtig, ter nagedachtenis van het rijke verleden van het Turkse volk. In het militair museum van Istanbul wordt er regelmatig opgetreden. En op feestdagen en andere speciale gelegenheden treedt de mehter nog altijd op in Turkije. In West-Europa waar er een grote minderheid Turkse allochtonen wonen, treedt de mehter ook soms op typische Turkse feesten en andere gelegenheden.

Structuur

De standaardinstrumenten in de mehter zijn de kös( een grote bastrommel die op een timpani lijkt, de nakare (een kleine soort drum), een davul (een grote trommel), zil (belletjes), kabazurna ( aan bas-zurna), boru (een soort trompet) en de cevgen (een soort staf dat belletjes draagt, die wanneer men de staf beweegt geluid maakt). Mehter wordt ingedeeld naarmate hoeveel instrumenten of muzikanten er in zitten.

De kleren van de mehteran zijn heel kleurrijk en meestal zijn het lange gewaden met hoge hoeden.

Leden

Ceremoniële Leden:

Slaginstrumenten:

Blaasinstrumenten: