Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Marinier

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 23 jan 2010 om 07:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een marinier is een militair gespecialiseerd voor militaire operaties op of rondom de zee. Mariniers worden daarom ook wel zeesoldaten genoemd.

Historisch gezien dienden mariniers aan boord van oorlogsschepen waarbij zij andere schepen enterden en voor de interne discipline aan boord zorgden. Ook voerden mariniers landingen uit op onbekende of vijandige kusten.[1]

De taken van de moderne mariniers verschillen per land. Mariniers van het huidige Nederlandse Korps Mariniers, Britse Royal Marines of Amerikaanse USMC zijn lichte infanterie, gespecialiseerd in amfibische taken en operaties op de grens van water en land. Zij zijn snel en mobiel inzetbaar maar wel licht bewapend. Ook hebben zij vaak ceremoniële taken zoals de gewapende wacht met prinsjesdag. In sommige landen hebben mariniers meer beveiligingstaken en minder of geen echte gevechtstaken. Soms hebben zij beide taken: zo leveren Amerikaanse mariniers ook de beveilingsdetachementen op alle Amerikaanse ambassades.

In de meeste landen zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk, zijn mariniers een onderdeel van de marine. In de Verenigde Staten zijn de mariniers van het USMC een zelfstandig onderdeel[2]. In Frankrijk vormen de amfibisch gespecialiseerde troupes de marine een onderdeel van de landmacht, de fusiliers marins en commandos marine zijn beiden onderdeel van de marine waarbij de fusiliers beveiligingstaken, en de commando's een speciale eenheden-taak hebben. [3]

Verschil tussen marinier en marine

Het Engelse woord voor marinier is "marine", het Engelse woord voor de marine is "navy". Daardoor is de benaming een bron van misverstand. In Nederland bestaat de marine (navy) uit varend "blauw" vlootpersoneel (navy) en "groene" mariniers (marines). Blauw vlootpersoneel vaart en ondersteunt de schepen en "groene" mariniers worden door de "blauwe" marine getransporteerd en aan land gezet waar de mariniers verder kunnen vechten. Een marinier wordt vaak als benaming gebruikt voor marinepersoneel in het algemeen, maar dit is dus onjuist. Een opvarende van de varende vloot is geen marinier, maar een matroos of andere marineman/vrouw. In Nederland is een marinier wel een personeelslid van de marine. Officieren, onderofficieren en de oudste dekofficier noemt men ook wel schipper.

Referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Amphibious forces op Wikimedia Commons