Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Maretak: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 17: Regel 17:
|datum=  1753
|datum=  1753
}}
}}
De '''maretak''' oftewel '''vogellijm''' oftewel '''mistletoe''' oftewel '''mistel''' oftewel '''Viscum album''' is een [[groenblijvende]] plant uit de [[sandelhoutfamilie]] (''Santalaceae''). De plant leeft op [[boom (plant)|bomen]]. Het is een half[[parasiet]]: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn [[Gastheer (biologie)|gastheer]]. In Nederland is de soort [[Lijst van wettelijk beschermde planten in Nederland|wettelijk beschermd]]. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.
De '''maretak''' (''Viscum album'') is een [[groenblijvende]] plant uit de [[sandelhoutfamilie]] (''Santalaceae''). De wintergroene struik leeft op [[boom (plant)|bomen]]. Het is een half[[parasiet]]: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn [[Gastheer (biologie)|gastheer]]. Andere namen of bijnamen zijn boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm.


De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. De noordelijke grens is niet [[Zuid-Limburg (Nederland)|Zuid-Limburg]]. In Zuid-Limburg is de soort echter vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland.In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. In Noord-[[Denemarken]] is de maretak aangetroffen op een [[ratelpopulier]].
De maretak komt in geheel Nederland voor. De noordelijke grens is niet [[Zuid-Limburg (Nederland)|Zuid-Limburg]]. In Zuid-Limburg (Nederland) is de soort echter vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland. In België is de maretak vrij zeldzaam in West-Vlaanderen, maar komt in de streek rond Brussel en oostelijker vrij algemeen voor.


Binnen de soort ''Viscum album'' worden enkele verschillende ondersoorten onderscheiden, die gewoonlijk op verschillende boomsoorten groeien.<!--De plant komt voor op [[populier]]en, (echter nooit in [[zwarte populier]]en), [[appel (vrucht)|appelbomen]] en [[meidoorn]].-->
In Nederland is het een [[Lijst van wettelijk beschermde planten in Nederland|wettelijk beschermde]] soort. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.
In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in appelbomen. In Noord-[[Denemarken]] is de maretak aangetroffen op een [[ratelpopulier]].
 
Binnen de soort ''Viscum album'' worden enkele verschillende ondersoorten onderscheiden, die gewoonlijk op verschillende boomsoorten groeien.
 
* Hardhouten (loofbomen-) maretak (''Viscum album'' L. subsp. ''album''): op populieren en wilgen, op pitvruchtbomen: appelbomen, lijsterbes, meidoorn en de Canadese koperen rotspeer (die groeit als grote struik), op steenvruchtbomen: op [[weichselboom]] en [[vogelkers]], op [[berk]]en, [[hazelaar]], robinia en [[goudenregen]], [[linde]]bomen, [[esdoorn]]s, [[vlier]] en [[liguster]], Amerikaanse rode en moeraseik, Balkan en Appalachen (= gele) paardenkastanjes, Noord-Amerikaanse zwarte walnoot, Amerikaanse es, Amerikaanse els, Amerikaanse iep (''Ulmus americana''), haagbeuk en andere; op perenbomen, zoete kersen- en pruimenbomen slechts zeer zelden, maar helemaal niet op rode beuk, walnoot, platanen, paulownia, godenbomen of magnolia’s.
* '''Sparrenmaretak''' (''Viscum album'' subsp. ''abietis'' (Wiesb.) Janchen, Syn.: ''Viscum abietis'' (Wiesb.) Fritsch): op individuele sparrensoorten, althans op witte en Griekse zilverspar (''Abies cephalonica''), maar uiterst zelden eens op een andere spar (''Picea'') en op een bladverliezende boom. In de Allgäuer Alpen komt de maretak hoger dan 1000 meter nauwelijks voor.
* '''Dennenmaretak''', (''Viscum album'' subsp. ''austriacum'' (Wiesb.) Vollm., Syn.: ''Viscum laxum'' Boiss. & Reut.): op dennen, heel zelden op sparren. Komt voor in Zuid- en Oost-Duitsland en Oostenrijk, Zuid-Tirol (Italië) en Japan.
* '''Kretenzische maretak''' (''Viscum album'' subsp. ''creticum'' N. Böhling et al., is een in 2002 beschreven ondersoort, die enkel voorkomt op Kreta en daar op de [[Turkse den]] groeit.
 
Vroeger werd de '''Koreaanse''' of '''Japanse maretak''' als een ondersoort van ''Viscum album'' geclassificeerd (''Viscum album'' subsp. ''coloratum''). Deze wordt tegenwoordig als een aparte soort gezien (''Viscum coloratum''). In sommige classificaties vindt men ook de Aziatische ondersoort ''Viscum album'' subsp. ''meridianum'' (Danser) D.G.Long.


De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam ’vogellijm’. De [[zaad (plant)|zaden]] zijn giftig.
De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam ’vogellijm’. De [[zaad (plant)|zaden]] zijn giftig.
Bijnamen die aan de wintergroene struik worden gegeven zijn boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm.


==Culturele betekenis==
==Culturele betekenis==
Regel 37: Regel 45:
==Geneeskunde (en volksgeneeskunde)==
==Geneeskunde (en volksgeneeskunde)==
De maretak stond als geneesmiddel bekend ([[Hippocrates van Kos|Hippocrates]], [[Rembert Dodoens|Dodoens]]). In de [[antroposofische geneeskunde]], [[kruidengeneeeskunde]] en [[volksgeneeskunde]] wordt de maretak nog altijd gebruikt om zijn medicinale eigenschappen.
De maretak stond als geneesmiddel bekend ([[Hippocrates van Kos|Hippocrates]], [[Rembert Dodoens|Dodoens]]). In de [[antroposofische geneeskunde]], [[kruidengeneeeskunde]] en [[volksgeneeskunde]] wordt de maretak nog altijd gebruikt om zijn medicinale eigenschappen.
De maretak is goed voor de werking van het vaatstelsel. Het draagt bij tot het behoud van een normale bloeddruk en hartfunctie.<ref>https://www.menselijklichaam.nl/fytotherapie/maretak/</ref>
[[Rudolf Steiner]] en [[Ita Wegman]] introduceerden het gebruik van maretak bij de kankerbehandeling. Er is sindsdien is er veel onderzoek verricht naar de invloed van maretakextracten op tumoren en kankercellen in planten en dieren, en op tumorcellen in een laboratorium. Verschillende farmacologisch actieve stoffen zijn geïsoleerd. De belangrijkste eigenschap van de actieve stoffen is hun groeiremmende werking van menselijke tumorcellen. Daarnaast werd vastgesteld dat deze actieve stoffen uit maretal een invloed hebben op macrofagen, granulocyten, natural killercells, T-lymfocyten, die alle een belangrijke werking hebben in het menselijk immuunsysteem.<ref>https://www.margaretvink.nl/maretak-bij-kanker.php</ref>


==Weblink==
==Weblink==
*{{Soortenbank|2824|Maretak (''Viscum album'')}}
*{{Soortenbank|2824|Maretak (''Viscum album'')}}


==Verwijzingen==
<references/>
{{Commons|Viscum album}}
{{Commons|Viscum album}}


Regel 46: Regel 60:
[[Categorie:Parasiet]]
[[Categorie:Parasiet]]
[[Categorie:Gebruik]]
[[Categorie:Gebruik]]
{{stek}}
{{groei}}

Huidige versie van 17 sep 2020 om 13:35

rel=nofollow

De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De wintergroene struik leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. Andere namen of bijnamen zijn boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm.

De maretak komt in geheel Nederland voor. De noordelijke grens is niet Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg (Nederland) is de soort echter vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland. In België is de maretak vrij zeldzaam in West-Vlaanderen, maar komt in de streek rond Brussel en oostelijker vrij algemeen voor.

In Nederland is het een wettelijk beschermde soort. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt. In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in appelbomen. In Noord-Denemarken is de maretak aangetroffen op een ratelpopulier.

Binnen de soort Viscum album worden enkele verschillende ondersoorten onderscheiden, die gewoonlijk op verschillende boomsoorten groeien.

  • Hardhouten (loofbomen-) maretak (Viscum album L. subsp. album): op populieren en wilgen, op pitvruchtbomen: appelbomen, lijsterbes, meidoorn en de Canadese koperen rotspeer (die groeit als grote struik), op steenvruchtbomen: op weichselboom en vogelkers, op berken, hazelaar, robinia en goudenregen, lindebomen, esdoorns, vlier en liguster, Amerikaanse rode en moeraseik, Balkan en Appalachen (= gele) paardenkastanjes, Noord-Amerikaanse zwarte walnoot, Amerikaanse es, Amerikaanse els, Amerikaanse iep (Ulmus americana), haagbeuk en andere; op perenbomen, zoete kersen- en pruimenbomen slechts zeer zelden, maar helemaal niet op rode beuk, walnoot, platanen, paulownia, godenbomen of magnolia’s.
  • Sparrenmaretak (Viscum album subsp. abietis (Wiesb.) Janchen, Syn.: Viscum abietis (Wiesb.) Fritsch): op individuele sparrensoorten, althans op witte en Griekse zilverspar (Abies cephalonica), maar uiterst zelden eens op een andere spar (Picea) en op een bladverliezende boom. In de Allgäuer Alpen komt de maretak hoger dan 1000 meter nauwelijks voor.
  • Dennenmaretak, (Viscum album subsp. austriacum (Wiesb.) Vollm., Syn.: Viscum laxum Boiss. & Reut.): op dennen, heel zelden op sparren. Komt voor in Zuid- en Oost-Duitsland en Oostenrijk, Zuid-Tirol (Italië) en Japan.
  • Kretenzische maretak (Viscum album subsp. creticum N. Böhling et al., is een in 2002 beschreven ondersoort, die enkel voorkomt op Kreta en daar op de Turkse den groeit.

Vroeger werd de Koreaanse of Japanse maretak als een ondersoort van Viscum album geclassificeerd (Viscum album subsp. coloratum). Deze wordt tegenwoordig als een aparte soort gezien (Viscum coloratum). In sommige classificaties vindt men ook de Aziatische ondersoort Viscum album subsp. meridianum (Danser) D.G.Long.

De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam ’vogellijm’. De zaden zijn giftig.

Culturele betekenis

  • De maretak staat bekend als heksenkruid.
  • Met name ten tijde van de jaarwisseling wordt maretak als versiering opgehangen. Het gebruik wil dat iemand die er onder staat ongestraft gekust mag worden.
  • De maretak wordt aan de balken van stallen gehangen; het diende om de mare (wat heks, spook of nachtmerrie betekent) weg te jagen en zo het vee vruchtbaar te houden.
  • Een deel van de wetenschappelijke naam van de maretak, Viscum, houdt etymologisch verband met het woord viscositeit, de ’mate van stroperigheid’ van vloeistoffen.
  • Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant, die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde. Volgens Plinius de Oudere sneed een in wit geklede druïde in de midwinterceremonie met een gouden sikkel de maretak uit de heilige eik. De afgesneden plant mocht de grond niet raken en werd in witte doeken opgevangen. Daarna slachtte hij de offerdieren en dompelde de maretak in water dat dan als bescherming tegen ziekten en onheil werd gebruikt. De offergaven waren bestemd voor de geesten van de vruchtbaarheid, zoals de godin Freya.
  • In de Scandinavische/Noordse mythologie wordt Baldr gedood door een pijlpunt gemaakt van een twijg van de maretak, afgeschoten door zijn blinde broer Höðr, die in de val werd gelokt door Loki. De maretak is het enige middel waarmee Baldr verwond kan worden.

Geneeskunde (en volksgeneeskunde)

De maretak stond als geneesmiddel bekend (Hippocrates, Dodoens). In de antroposofische geneeskunde, kruidengeneeeskunde en volksgeneeskunde wordt de maretak nog altijd gebruikt om zijn medicinale eigenschappen.

De maretak is goed voor de werking van het vaatstelsel. Het draagt bij tot het behoud van een normale bloeddruk en hartfunctie.[1]

Rudolf Steiner en Ita Wegman introduceerden het gebruik van maretak bij de kankerbehandeling. Er is sindsdien is er veel onderzoek verricht naar de invloed van maretakextracten op tumoren en kankercellen in planten en dieren, en op tumorcellen in een laboratorium. Verschillende farmacologisch actieve stoffen zijn geïsoleerd. De belangrijkste eigenschap van de actieve stoffen is hun groeiremmende werking van menselijke tumorcellen. Daarnaast werd vastgesteld dat deze actieve stoffen uit maretal een invloed hebben op macrofagen, granulocyten, natural killercells, T-lymfocyten, die alle een belangrijke werking hebben in het menselijk immuunsysteem.[2]

Weblink

Verwijzingen

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Viscum album op Wikimedia Commons

 
rel=nofollow