Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Magistra

Uit Wikisage
Versie door Lidewij (overleg | bijdragen) op 22 feb 2011 om 11:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Magistra is de studentenvereniging van de lerarenopleiding op Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen

Geschiedenis

September 1995 fusioneerden dertien voormalige katholieke Antwerpse hogescholen tot de Karel de Grote-Hogeschool,[1] hierdoor kwamen twee grote studentenclubs, Regentimi en Pulhof, op één campus terecht. Het eerste fusievoorstel van 1997 werd afgekeurd, hierdoor werkten de beide clubs nog tot de ondertekening mei 2002 afzonderlijk [2] . Na een jaar werd de Fundatio Magistra door pro-senioren opgericht. Fundatio zorgt voor de continuïteit en beheert het archief, patrimonium en de groepsaankopen. [3]

De naam Magistra en haar schild

Er werd gekozen voor de naam Magistra, ofwel het Latijnse “magister” of “meester”. Het schild vertelt zowel hun geschiedenis als hun moto. Bovenaan staat de leuze “Quod congruit convenit” welke de fusie omschrijft. Het is dan ook Latijn voor “Wat samen hoort, komt samen”. De kleuren zijn blauw, grijs en geel. Het blauw bracht Pulhof met zich mee, het geel was de kleur van Regentimi. Grijs brengt deze fusie het meest tot uiting omdat dit het wit en het zwart van beide clubs weergeeft. De zwarte Vlaamse leeuw doelt zeker niet op een club met extreem rechtse sympathieën, maar op hun Vlaamse eigenheid, die zeker in het studentenleven bewaard is gebleven. Onderaan in het schild ziet u drie symbolen (een hand, een hart en een hoofd). In de beleidsverklaring van het Katholiek onderwijs, geschreven door de Guimardstraat, staan hoofd, hand en hart respectievelijk voor het cognitieve “denken”, het motorische “doen” en het dynamisch - affectieve “emotionele” aspect dat in het onderwijs gerealiseerd moet worden. Je herkent ze vast van op je lesvoorbereidingen. Studentenclub Magistra vertegenwoordigt de volledige lerarenopleiding van de Karel de Grote-hogeschool. Dit omvat studenten kleuteronderwijs (PBKO), lager onderwijs (PBLO) en de regentaatopleidingen (PBSO). U kan dan ook begrijpen dat ons ledenaantal erg groot is. In totaal studeren meer dan 1500 studenten op één van deze campussen.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties