Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

MUG Magazine

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 24 sep 2013 om 22:44 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=MUG_Magazine&oldid=38936714 JoopLahaise 11 sep 2013)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het gratis maandblad MUG Magazine verschijnt sinds oktober 1988 in Amsterdam en omstreken. MUG richt zich op mensen met een laag inkomen: werkzoekenden, arbeidsongeschikten en werkende armen. Ook studenten, ouderen, alleenstaande ouders met een laag inkomen en mensen met een uitkering worden tot de doelgroep gerekend. Het acroniem 'MUG' staat voor Maandblad voor Uitkeringsgerechtigden. Onder die naam werd midden jaren tachtig van de vorige eeuw door werkloze journalisten van dagblad Het Vaderland een blad opgericht ‘van, voor en door’ uitkeringsgerechtigden. MUG kende edities in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Alleen in die laatste stad bleek het project levensvatbaar.

De cijfers

Het eerste nummer kende een oplage van 50.000. Een optimistisch aantal, dat in de loop der jaren naar een meer realistische oplage van tussen de 32.000 en 40.000 werd bijgesteld. Het blad wordt nog steeds op ruim 400 plekken in Amsterdam en randgemeenten gratis aangeboden. Zo is MUG verkrijgbaar bij veel supermarkten, stads(deel)kantoren, werkpleinen, bibliotheken, ziekenhuizen, sportcentra, faculteiten en scholen, campussen en culturele centra. MUG was een van de eerste nieuwsbladen in Nederland die op deze manier wordt verspreid, ruim voor de gratis dagbladen Spits en Metro en voorgangers als De Pers en Dag. Naast de gratis verspreiding heeft het blad een paar honderd abonnees, meest lezers buiten Amsterdam en beroepsmatige lezers. MUG publiceert ook online op mugweb.nl, waar het maandblad ook als pdf kan worden gedownload. Het maandblad mag zich in toenemende populariteit verheugen; volgens de uitgever gaat de maandelijkse oplage nagenoeg schoon op. Omdat MUG een gratis blad is, is de oplage niet ‘vraag-gestuurd’ maar ‘budget-gestuurd’.

Missie

MUG wordt uitgegeven door de stichting ter Bevordering van de Belangen van Uitkeringsgerechtigden (BBU). De naam van de stichting zegt alles over de oorspronkelijke missie van Maandblad MUG: opkomen voor de belangen van uitkeringsgerechtigden. Tegelijkertijd claimde de redactie van MUG van meet af redactionele onafhankelijkheid, ze was geen spreekbuis van de belangenvereniging die stichting BBU in naam leek te zijn. De redactionele onafhankelijkheid van MUG is bovendien verankerd in de statuten van stichting BBU en in het redactiestatuut van MUG Magazine. Sinds 1988 is de maatschappij veranderd en daarmee ook de missie om vooral uitkeringsgerechtigden te informeren en een stem te geven, en zo aan hun emancipatie en positieverbetering bij te dragen. In de 21e eeuw telt Nederland meer werkende armen dan mensen in de bijstand. De missie van MUG is met die ontwikkeling meeveranderd. MUG richt zich niet langer op vooral uitkeringsgerechtigden maar op iedereen die van een laag inkomen moet zien rond te komen en daarmee in de praktijk vrijwel altijd afhankelijk is van de overheid (al is het maar via toeslagen) en/of de liefdadigheid. Daarbij geeft MUG in het bijzonder aandacht aan werkzoekenden en aan mensen die langdurig of blijvend buiten het arbeidsproces staan. Ook is (nieuwe) armoede een thema dat de laatste jaren prominenter aandacht krijgt in MUG Magazine. Een andere ontwikkeling is dat MUG zich nadrukkelijker dan in het verleden als journalistiek medium ziet, dat volgens journalistieke normen te werk gaat. Tenslotte zie MUG het ook als zijn taak om financieel laagdrempelige cultuur onder de aandacht van zijn lezers te brengen.

Kweekvijver

Een tweede doelstelling van stichting BBU was het bieden van werk aan langdurig werklozen en stageplaatsen. Vele tientallen aspirant journalisten, fotografen en grafisch vormgevers leerden bij MUG de kneepjes van het vak. Voor menigeen was MUG de opstap naar een journalistieke loopbaan, niet zelden bij een van de grote dagbladen, weekbladen of omroepen. De eerste jaren was MUG een uitgesproken vrijwilligersorganisatie ('van, voor en door de doelgroep’). Midden jaren negentig traden de eerste 'Melketiers' (gesubsidieerd werk) in dienst (detachering via het toenmalige Maatwerk, later Pantar). Pas in 2007 werd de eerste, niet gesubsidieerde betaalde kracht in dienst genomen, de huidige directeur/hoofdredacteur. Sinds de definitieve afbouw van het gesubsidieerde werk (afbouw WIW en I/D) wordt MUG gemaakt door een klein team van betaalde medewerkers, freelancers en vrijwilligers. Nog steeds biedt MUG ook een podium aan aspirant mediawerkers. De kweekvijver-functie wordt in ere gehouden.