Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Méland Langeveld

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 8 sep 2019 om 01:01 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=M%C3%A9land_Langeveld&oldid=54494208 -b- Melandlangeveld 5 sep 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Méland Langeveld (Beverwijk, 1959) is een Nederlandse dichter en schrijver.

Langeveld studeerde Nederlands en Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon begin jaren negentig met een eigen tekstbureau. In landelijke dagbladen publiceerde hij, en heden met regelmaat in Dwars door de Buurt, de krant van Amsterdam-Oost en de nieuwssite Oost-online.

Hij debuteerde eind 2015 met de dichtbundel Zijwaarts springen. Eind november 2019 verschijnt zijn korte verhalenbundel Onalledaags. En een volgende dichtbundel Het wachten voorbij staat op stapel. Zijn gedichten worden gedanst en gezongen, hangen aan parkhekken en in etalages van bibliotheken.

Zo danst danseres Dipa de Ridder-Flohr drie gedichten uit Zijwaarts springen. Dipa danst van jongs af aan. Ze is begonnen met klassiek ballet en doorgegaan in moderne dans en (contact)improvisatie. Ze werkt graag samen met andere disciplines of ze laat zich erdoor inspireren, zoals met het dansen voor 1001 Film & Poëzie (‘Hoe dans je een gedicht’, naar een idee van Nafiss Nia). Zie: Dipa danst 3 gedichten.

En gitarist en zanger Jesse Dorrestijn zingt twee gedichten van Méland Langeveld, Hans Lodeizen, Martinus Nijhoff en Johan Andreas dèr Mouw. Jesse kwam via zijn vader, Hans, met de gedichten van Lodeizen in aanraking. Na jaren klassiek gitaar te hebben gespeeld is hij in 2007 ook gaan zingen. De muziek die hij componeerde bij de gedichten doet denken aan Jaap Fischer en Spinvis.

‘Salto mortale’, een gedicht uit Zijwaarts springen werd uitgevoerd door drie musici van ‘Eendagsliederen’, gezongen door mezzosopraan Enikő Gősi met begeleiding van Ghaeth Almaghoot op klarinet en Ward Reijmerink op gitaar. Het gedicht is door componist Jesse Broekman op muziek gezet. Zie: uitvoering van Salto Mortale.

Het gedicht ‘Man en schaap’ uit Het wachten voorbij (te verschijnen) – door componist Jesse Broekman op muziek gezet –, en uitgevoerd door drie musici van ‘Eendagsliederen’: tenor Georgi Sztojanov, Ward Reijmerink op gitaar en Albert Manders op altfluit. Zie: uitvoering van Man en schaap.