Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Louis Van Brussel

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 13 okt 2019 om 20:36 (Publicaties)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Louis Van Brussel was een communistisch verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog, actief in het Korps der Partizanen. Hij werd geboren te Kessel-Lo in 1918 en stierf in 2001.

Hij nam als soldaat bij het Belgisch leger deel aan de veldtocht van mei 1940, en was later dat jaar betrokken bij de oprichting van de Leuvense cel van het communistische verzet. Vanaf het midden van de oorlog was Louis Van Brussel een van de centrale figuren van de nationale leiding van de Partizanen. Hij zou de oorlog overleven en nadien nog enige tijd actief zijn bij de Kommunistische Partij van België.

Bij de bekendste acties van de Leuvense Partizanen horen de talrijke overvallen en sabotageacties op het spoornetwerk rond Leuven, met als hoogtepunt een zware bomaanslag op een Duitse trein voor troepentransport te Oud-Heverlee in 1943. Bij deze aanval vielen ongeveer 300 slachtoffers.

Publicaties

  • 1971 - Partizanen in Vlaanderen, met actieverslag van Korps 034-Leuven
  • 1974 - 18 Dagen Blitzkrieg
 
rel=nofollow