Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lode Vereeck

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Lode Vereeck (Deurne, 23 januari 1965) is een Belgisch econoom en onafhankelijk politicus, die voorheen lid was van Open Vld en LDD. Zijn vakgebieden zijn overheidsbeleid en openbare financiën.

Academische loopbaan

Lode Vereeck liep lagere en middelbare school aan het Antwerpse Sint-Lievenscollege, waar ook zijn vader (1937-1973) les gaf. Hij studeerde vervolgens toegepaste economische wetenschappen (publieke economie, major internationale economische en diplomatieke relaties) aan de Universiteit Antwerpen. Hij leerde er zijn vrouw kennen, met wie hij een thesis schreef over de arbeidsfilosofie van Hannah Arendt. Zij trouwden in 1990 en hebben samen een dochter. Vereeck ging economie en overheidsgedrag studeren aan de Universiteit Maastricht, waar hij in 1993 een doctoraat economie behaalde met een thesis over de wetenschapseconomie en de organisatie van universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Lode Vereeck werkte van 1987 tot 1992 aan de Universiteit Antwerpen en van 1992 tot 2004 (deeltijds) aan de Universiteit Maastricht. In 1994 werd hij benoemd tot professor Economie aan de Faculteit TEW van het Limburgs Universitair Centrum, de voorganger van de Universiteit Hasselt, waar hij onder meer macro-economie en micro-economie doceerde. Van 1998 tot 2009 was hij gasthoogleraar rechtseconomie aan de Universidad Torcuato di Tella in Buenos Aires.

Na een periode in het beleid keerde Lode Vereeck in 2004 als hoofddocent Economie en Beleidsmanagement terug naar de Universiteit Hasselt, waar hij zich toelegde op mobiliteitsvraagstukken. Zijn aandacht ging vooral naar de efficiënte inzet van overheidsgelden voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Hij publiceerde onder meer in Accident Analysis and Prevention (Q1).

Sinds juni 2009 was hij weer deeltijds verbonden aan de Universiteit Hasselt, waar hij o.a. macro-economie en openbare financiën doceerde. Zijn onderzoek was vooral gericht op een efficiënte overheid (met gezonde openbare financiën en duurzame belastingstelsels) en op het opzetten en evalueren van effectief beleid en regelgeving. Vereeck werkte mee aan de ontwikkeling van de (regulerings)impactanalyse in Vlaanderen, maar onderzocht ook de kosteneffectiviteit van innovatieve processen (bv. sleufloze rioolbouw of nano-kankertherapieën, waarover hij publiceerde in Nanomedicine (Q1)).

Naast zijn politieke en bestuurlijke activiteiten schreef en publiceerde Vereeck een honderdtal wetenschappelijke artikels, boeken en beleidsrapporten. In 2018 werd hij daarvoor gepromoveerd tot hoogleraar. In 2019 verscheen zijn laatste boek Taksjager (uitgeverij Vrijdag) waarin hij de invoering van een unieke transactietaks bepleitte. Dergelijke taks vervangt alle bestaande fiscale en parafiscale bijdragen zonder de openbare financiën in het gedrang te brengen. Ook in de media liet hij zich als academicus niet onbetuigd en nam hij deel aan het publieke debat.[3]

Politieke loopbaan

Van 1999 tot 2000 werkte Lode Vereeck als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid bij VLD-minister Jaak Gabriëls, waar hij verantwoordelijk was voor de sociale zekerheid van zelfstandigen en de administratieve vereenvoudiging. In die periode zette hij o.a. de drastische verkorting van de startersprocedures in de steigers.

Van 2001 tot 2004 was hij door de Vlaamse regering aangesteld als bestuurder van de transnationale Universiteit Limburg (tUL), een uniek grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de Universiteit Hasselt en de Universiteit Maastricht.

Eind 2008 besliste Lode Vereeck om in de actieve politiek te stappen als kandidaat voor Lijst Dedecker. Bij de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd hij voor het Vlaams Parlement verkozen in de kieskring Limburg. Hij zetelde er onder andere in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting en de Commissie voor Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid. Van midden juli 2009 tot begin februari 2014 zat hij de LDD-fractie voor. Vanuit de oppositie verzette hij zich scherp en met succes tegen de verhoging van de "miserietaks" bij de verdeling van onroerend goed, o.a. bij echtscheidingen.

Na de federale verkiezingen van 2010 werd Lode Vereeck door het partijbestuur van LDD aangeduid als dagelijks bestuurder van de partij, met als taak de werking, het programma en de naam van de partij te vernieuwen. Dedecker bleef statutair voorzitter.[4] In januari 2011 was zijn opdracht afgerond en gaf hij zijn mandaat terug aan de partij.

Begin februari 2014 keerde Lode Vereeck terug naar Open Vld, waar hij bij de Kamerverkiezingen in 2014 op de eerste plaats bij de opvolgers stond op de Limburgse lijst. In de campagne pleitte hij voor de verlaging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus van zelfstandigen, wat werd opgenomen in het daaropvolgende regeerakkoord. Zijn overstap kwam er nadat LDD besloten had om enkel in West-Vlaanderen een lijst voor de verkiezingen in te dienen.[5] In maart 2014 werd Lode Vereeck door de kranten De Standaard, De Morgen en Het Belang van Limburg uitgeroepen tot "beste parlementslid" in het Vlaams Parlement vanwege zijn "sterke dossiers, verbale kracht en humor". Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot mei 2014. Na de verkiezingen van 25 mei 2014 werd hij door Open Vld gecoöpteerd in de Belgische Senaat, een functie die hij uitoefende tot in mei 2019.

In de Limburgse gemeente Diepenbeek was hij lijstduwer voor de lokale partij DAAD ("De Andere Aanpak in Diepenbeek") voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, waarbij hij verkozen werd in de gemeenteraad. Na zijn terugkeer naar de nationale Open Vld in februari 2014 trad hij toe tot de liberale fractie in die gemeenteraad.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was hij lijsttrekker voor Open Vld in Diepenbeek. Hij werd verkozen, terwijl zijn partij een zetel won en in de nieuwe coalitie stapte.

Enkele dagen voor de verkiezing werd in de media gemeld dat het Openbaar Ministerie van Limburg op vraag van de UHasselt een onderzoek was gestart naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes. Vereeck verklaarde niet te weten waarover het ging en zag er een politiek manoeuvre in.[6] Als lijsttrekker had hij zicht op een schepenambt, maar er werd afgesproken dat Vereeck pas na drie jaar in het schepencollege zou komen, indien het onderzoek positief werd afgerond.[7] Dat is ondertussen gebeurd. In 2022 wordt Vereeck schepen voor financiën, onderwijs en campus.

In 2019 seponeerde het Openbaar Ministerie het onderzoek wegens "gebrek aan bewijs". De rector van de UHasselt besloot echter toch over te gaan tot een onderzoek bij de tuchtcommissie vanwege "voldoende aanwijzingen van ongepaste relaties met studentes", aldus rector Luc De Schepper. Het zou gaan over berichten via sociale media. Enkele dagen later werd Vereeck geweerd van de Open Vld-lijsten voor de regionale en nationale verkiezingen in 2019. De provinciale voorzitter bevestigde dat de nationale voorzitter het niet mogelijk achtte dat de campagne sereen zou verlopen na de uitspraken van de Hasseltse rector.[8]

In september 2019 besliste de UHasselt om Vereeck te ontslaan na het tuchtonderzoek. Volgens de tuchtcommissie was er "duidelijk sprake van ongepast gedrag dat een ernstige inbreuk vormt op de deontologie en de waardigheid van het ambt van professor".[9] De beroepscommissie van de UHasselt bevestigde in november het ontslag. Vereeck en zijn advocaat besloten daarna het ontslag aan te vechten bij onder meer de Raad van State. Ze benadrukten dat het parket de feiten geseponeerd had, dat er nooit klachten waren ingediend,[10] en dat alle ondervraagde studentes verklaard hadden dat er steeds een duidelijke grens was bewaard.[11]

Alhoewel hij lid was van Open Vld en bij de UHasselt ontslagen als professor, droeg Vlaams Belang (VB) hem in september 2020 voor als bestuurder aan de UHasselt, naar hun zeggen voor "zijn expertise en ervaring op vlak van universitair bestuur".[12] De provincieraad stemde echter tegen deze voordracht.[13] Zijn partij beschouwde de voordracht van Vereeck door Vlaams Belang als een schending van het cordon sanitaire, waarna de statutaire commissie besliste om zijn partijkaart af te nemen.[14] Vereeck zelf vond dat de regels van deugdelijk bestuur duidelijk waren: volgens de code-Buysse zijn en werken bestuurders "volledig onafhankelijk" en behartigen "enkel en alleen de belangen van de organisatie" die zij besturen, niet van wie hen voordraagt. De Statutaire Commissie was ook van mening dat Vereeck te veel kritiek had geuit op de partijlijn van voorzitter Lachaert, die volgens de Gentse politicoloog Carl Devos "een bocht" had gemaakt en zijn regionalistisch-rechtse koers plots had gewijzigd in een federalistisch-linkse aanpak.[15][16]

Bibiliografie (selectie)

Wetenschappelijke boeken

  • Lode Vereeck (2019), Taksjager. Op zoek naar het fiscaal ideaal. (Taxbuster. A Journey to the Holy Tax Grail) Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, 203 p. ISBN 978-94-6001-715-5
  • Frank Naert, Koen Algoed, John Crombez, Wim Marneffe en Lode Vereeck (2016), Handboek Openbare financiën. Antwerpen: Intersentia, 396 p. ISBN 978-94-000-0387-3
  • Herman Matthijs, Frank Naert, Wim Marneffe en Lode Vereeck (2013), Handboek Openbare financiën. Antwerpen: Intersentia, 408 p. ISBN 978-94-000-0387-3
  • Evy Crals and Lode Vereeck (2005), Regulation of architects in Belgium and the Netherlands. Leuven: Lannoo, 126 p. ISBN 90-209-6009-1
  • Ewout Lacroix, Lode Vereeck et al. (2002), Verdien risicokapitaal: de spelregels in de wereld van venture capital. Antwerpen: Intersentia, 144 p. ISBN 978-90-546-6602-8
  • Ludo Peeters, Paul Matthyssens en Lode Vereeck (Ed.) (2002), Stakeholder synergie. Leuven: Garant, 880 p. ISBN 90-441-1244-9
  • Lode Vereeck (2001), Das deutsche Wissenschaftswunder. Berlijn: Duncker & Humblot, 204 p. ISBN 3-428-08049-1
  • Lode Vereeck (1992), The Economics of Science and Scholarship. Maastricht: Maastricht University Press, 191 p. ISBN 90-9005735-8

Deelname politieke verkiezingen

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Biografische fiche Lode Vereeck, Vlaams Parlement
  2. º Biografische fiche Lode Vereeck, Belgische Senaat
  3. º Bijvoorbeeld: Fusie van alle Limburgse gemeenten zorgt voor 361 miljoen euro extra inkomsten uit Gemeentefonds. Het Belang van Limburg (19 september 2018) Geraadpleegd op 21 oktober 2020
  4. º Lode Vereeck nieuwe voorzitter LDD. Het Laatste Nieuws (5 juli 2010) Geraadpleegd op 8 februari 2017
  5. º Lode Vereeck terug naar Open VLD: "Partij is veranderd". deredactie.be (6 februari 2014) Geraadpleegd op 6 februari 2014
  6. º Klacht tegen Open VLD-lijsttrekker Lode Vereeck wegens mogelijk grensoverschrijdend gedrag. VRT NWS (8 oktober 2018) Geraadpleegd op 19 oktober 2018
  7. º Lode Vereeck (Open VLD) wordt voorlopig geen schepen van Diepenbeek. VRT NWS (19 oktober 2018) Geraadpleegd op 19 oktober 2018
  8. º Lode Vereeck niet welkom op kieslijsten Open VLD. De Standaard (8 maart 2019) Geraadpleegd op 8 maart 2019
  9. º Universiteit Hasselt ontslaat professor Lode Vereeck wegens ongepast gedrag. VRT NWS (21 september 2019) Geraadpleegd op 21 september 2019
  10. º Lode Vereeck trekt naar Raad van State na ontslag aan UHasselt. De Morgen (29 november 2019) Geraadpleegd op 29 november 2019
  11. º Het non-dossier Vereeck
  12. º Lode Vereeck wordt bestuurder bij UHasselt|Het Belang van Limburg (15 september 2009). Geraadpleegd op 16 september 2020.
  13. º Provincieraad stemt Lode Vereeck weg als nieuwe bestuurder UHasselt. De Standaard (2020-09-16) Geraadpleegd op 2020-09-17
  14. º Lode Vereeck uit Open Vld gezet. De Morgen (12 oktober 2020) Geraadpleegd op 12 oktober 2020
  15. º Politicoloog verklaart de bocht van Lachaert: Eerst was hij nog tegen.. Radio 1 - Redactie24 (2020-08-19) Geraadpleegd op 2020-10-21
  16. º De wereld volgens Open Vld als Lachaert voorzitter wordt: geen kernuitstap en regio’s die beslissen over alle centen.. Het Laatste Nieuws (2020-03-03) Geraadpleegd op 2020-10-21
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow