Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lies Piller

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 25 mei 2021 om 23:58 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lies_Piller&oldid=59039217 25 mei 2021 Kristoffel Lieten 12 mei 2021)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lies Piller (1911 - Mallorca, 1991), geboren Elisabeth Clasina Veldman, ook bekend onder haar verzetsnaam Lies van Amstel, was de echtgenote van Joop Piller (Joop van Amstel). Als verzetsheld kreeg ze het Verzetsherinneringskruis.

Biografie

De vader van Elisabeth Veldman was monteur bij de Amsterdamse trammaatschappij en had weinig politieke belangstelling. Diens dochter had dat wel. Zij volgde een opleiding als modiste en trouwde in 1939 met de drie jaar jongere en politiek actieve Joop Piller. Samen met hem had ze zich daarvoor al ingezet voor de opvang van Duitse communisten en Joodse vluchtelingen.

In juni 1940 werd hun eerste dochter geboren maar snel daarna moesten ze verder in de illegaliteit. Van de ondergrondse kregen ze valse persoonsbewijzen en in 1942 vestigden ze zich eerst in Emst waar Lies en Joop een schakel werden in een van de vluchtelingenlijnen voor Joodse kinderen. Een van die vluchtelingen, Robbie, is de hele oorlog bij haar gebleven, samen met dochter Ineke. In 1943 vestigden ze zich in een boerderij bij Barneveld. Met Joop werkte ze daar samen met Dick Kragt, een Engels-Nederlandse geheime agent. De opdracht van het drietal was het opvangen en in veiligheid brengen van Engelse soldaten. 

Na de mislukte operatie Market Garden, de Slag bij Arnhem, werden met de operatie Pegasus honderden Britse soldaten naar bevrijd gebied geloodst. Zoals gebruikelijk ging na de oorlog alle eer naar de echtgnoot Joop Piller maar het organisatietalent en de inzet van Lies waren van onschatbare waarde, zoals beschreven in de persoonlijke verslagen van onder meer Lipmann Kessel (Surgeon at Arms) en Graeme Warrack (Travel by Dark after Arnhem).[bron?] Ze speelde een cruciale rol, ook bij de verdeling van de bonnen onder de gastgezinnen in het door de Duitsers bezette gebied waar de Britse soldaten waren ondergebracht. Ook organiseerde ze de onderduik van soldaten in de eigen boerderij.

Na de oorlog

Na de oorlog begon het echtpaar een confectiefabriek in Amsterdam en later startte Lies Piller in Landsmeer een atelier voor suèdekleding. Toen dit na tien jaar ophield, richtte ze zich vooral op huishoudelijke taken. Ze overleed op Mallorca, waar het echtpaar in 1976 naartoe was verhuisd. De laatste jaren van haar leven werd ze gehinderd door een voortschrijdende blindheid. Naast haar eerste dochter had ze nog twee kinderen: Koen Piller en Micky Piller. Een vierde kind was vlak na de geboorte overleden.