Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Libido (Jung): verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(nieuw)
 
(wat omgeformuleerd)
Regel 1: Regel 1:
'''Libido''' is een term waarmee de Zwitserse [[psycholoog]] [[Carl Gustav Jung]] verwees naar psychische energie, dit in tegenstelling tot wat zijn leermeester [[Sigmund Freud]] ermee bedoelde (de [[Seksualiteit|seksuele driften]] van een mens).
De Zwitserse [[psycholoog]] [[Carl Gustav Jung]] verwees met de term '''libido''' naar psychische energie, in tegenstelling tot wat zijn leermeester [[Sigmund Freud]], die er de [[Seksualiteit|seksuele driften]] van een mens mee bedoelde.


Het libido is bij Jung de [[energie]] de die de [[persoonlijkheid]] doet functioneren. In tegenstelling tot Freud beperkt hij zich daarbij niet tot seksuele energie: het kan ook begeerte zijn naar drank, voedsel, emoties en dergelijke. Dit libido manifesteert zich in de persoonlijkheid als streven, verlangen en willen. In Jungs visie worden [[ervaring]]en van een persoon, naar analogie met het opnemen van [[voedsel]] door het lichaam, opgenomen in de [[psyche]] en omgezet in psychische energie. Er is volgens Jung ook sprake van een wisselwerking, waarbij psychische energie wordt omgezet in fysische energie en omgekeerd. Vandaar dat men Jung ook beschouwt als een van de pioniers van de [[Psychosomatiek|psychosomatische geneeskunde]].
Bij Jung is het libido de [[energie]] die de [[persoonlijkheid]] doet functioneren. Dit is (in tegenstelling tot Freuds gebruik van het woord) niet beperkt tot seksuele energie: het kan ook begeerte zijn drank of voedsel zijn of emoties en dergelijke. Dit libido manifesteert zich in de persoonlijkheid als streven, verlangen en willen. In Jungs visie worden [[ervaring]]en van een persoon, naar analogie met het opnemen van [[voedsel]] door het lichaam, opgenomen in de [[psyche]] en omgezet in psychische energie. Er is volgens Jung ook sprake van een wisselwerking, waarbij psychische energie wordt omgezet in fysieke energie en omgekeerd. Vandaar dat men Jung ook beschouwt als een van de pioniers van de [[Psychosomatiek|psychosomatische geneeskunde]].


[[Categorie:Jungiaanse psychologie]]
[[Categorie:Jungiaanse psychologie]]

Versie van 10 okt 2012 16:52

De Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung verwees met de term libido naar psychische energie, in tegenstelling tot wat zijn leermeester Sigmund Freud, die er de seksuele driften van een mens mee bedoelde.

Bij Jung is het libido de energie die de persoonlijkheid doet functioneren. Dit is (in tegenstelling tot Freuds gebruik van het woord) niet beperkt tot seksuele energie: het kan ook begeerte zijn drank of voedsel zijn of emoties en dergelijke. Dit libido manifesteert zich in de persoonlijkheid als streven, verlangen en willen. In Jungs visie worden ervaringen van een persoon, naar analogie met het opnemen van voedsel door het lichaam, opgenomen in de psyche en omgezet in psychische energie. Er is volgens Jung ook sprake van een wisselwerking, waarbij psychische energie wordt omgezet in fysieke energie en omgekeerd. Vandaar dat men Jung ook beschouwt als een van de pioniers van de psychosomatische geneeskunde.