Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Liber Juratus Honorii: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Liber_Juratus_Honorii&oldid=54305842 1 aug 2019 Themanwithnowifi 31 jul 2019)
 
(vert uit wpen)
 
Regel 22: Regel 22:
[[Categorie:Magie]]
[[Categorie:Magie]]
[[Categorie:Document uit de middeleeuwen]]
[[Categorie:Document uit de middeleeuwen]]
[[Categorie: Europese mythologie]]

Huidige versie van 21 aug 2019 om 08:11

Het beëdigde boek van Honorius, of Liber Juratus Honorii in het Latijn (ook Liber Sacer / Sacratus / Consecratus, vaak verward met de Grimoire van Paus Honorius ), is een middeleeuwse grimoire, naar verluidt geschreven door Honorius van Thebe. Het Latijnse woord "juratus", dat meestal wordt vertaald met "beëdigd", is bedoeld als "eedgebonden". Het boek is een van de oudste bestaande middeleeuwse grimoires, evenals een van de meest invloedrijke in de geschiedenis.

Historische referenties

Wanneer het geschreven is,is onzeker, maar het wordt mogelijk genoemd als Liber Sacer in de 13e eeuw. Het eerste zekere historische vermelding is het proefverslag van 1347 van Olivier Pepin uit Mende, Frankrijk . [1] Johannes Hartlieb (1456) noemt het als een van de boeken die in de necromancy worden gebruikt . Het oudste bewaarde manuscript dateert uit de 14e eeuw, Sloane MS 3854 (fol 117-144). Sloane MS 313, daterend uit de late 14e of vroege 15e eeuw, was ooit in het bezit van John Dee .

Inhoud

Het is vermoedelijk het product van een conferentie van tovenaars en/of alchemisten die besloten al hun kennis te bundelen in één boek. In 93 hoofdstukken behandelt het een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van het redden van de ziel van het vagevuur tot het vangen van dieven of het vinden van schatten. Het heeft veel instructies over hoe je demonen kunt betoveren en bevelen, andere magische operaties kunt uitvoeren en kennis van wat er in de hemel ligt, naast andere zeer gewilde informatie.

Het boek kan worden geclassificeerd als een "Solomonic grimoire" vanwege meermaals gebruiken van engelenkrachten en zegels zoals die gevonden in De Sleutel van Solomon, en zijn eigen claim om "de werken van Solomon op te maken". [2]

Uitgaven

  • Joseph H Peterson, The Sworn Book of Honorius: Liber Iuratus Honorii, Ibis Press (2016), ISBN   978-0892542154 .
  • Daniel Driscoll, The Sworn Book of Honourius the Magician, Heptangle Books, 1977.
  • Gösta Hedegård, Liber Iuratus Honorii: A Critical Edition of the Latin Version of the Sworn Book of Honorius, Studia Latina Stockholmiensia 48, Almqvist & Wiksell (2002), .

Externe link

Referenties

  1. º Jan Buhlman, "Notice of the Liber juratus in Early Fourteenth-century France", Societas Magica Newsletter, Fall 2005, Issue 14, p. 4
  2. º Peterson, Joseph, Sworn Book of Honorius, Ibis Press., Lake Worth, FL ISBN 9780892542154.
rel=nofollow
rel=nofollow