Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leonie Vestering

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 22 jan 2021 om 09:59 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Leonie_Vestering&oldid=58094710 22 jan 2021 Eljulo 21 jan 2021)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Leonie Vestering (13 maart 1984) is een Nederlands politica voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Namens de PvdD is Vestering Statenlid in de provincie Flevoland, en tot 28 januari 2021 gemeenteraadslid van de gemeente Almere.

rel=nofollow

Biografie

Voor Vestering politica werd, werkte ze voor ettelijke dierenbelangenorganisaties. Zo was ze van 2009 tot 2015 directeur van de vereniging Wilde Dieren de Tent Uit, die als doelstelling een verbod op wilde dieren in circussen nastreefde. Toen dat doel op 15 september 2015 bereikt werd en het verbod inging, hief de vereniging zichzelf op.[1] Ook is Vestering een van de vier oprichters van Elephant Haven, een Europees opvangcentrum voor olifanten uit circus en dierentuin. Daarnaast was Vestering van 2014 tot 2019 bestuurslid bij de Stichting Bont voor Dieren.

Vestering deed haar intrede in de politiek na de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. De Partij voor de Dieren verdubbelde toen haar zetels in de Provinciale Staten van Flevoland, waarna Vestering haar zetel innam en fractievoorzitter werd. In die hoedanigheid heeft ze sindsdien meermaals de landelijke media gehaald. Nadat het BNNVARA-programma Rambam in 2016 ontucht met dolfijnen in het Dolfinarium Harderwijk had aangetoond, deed Vestering hiervan aangifte tegen het dolfinarium.[2] Ook toen in 2018 afschot van grote grazers dreigde in het natuurgebied de Oostvaardersplassen leidde Vestering het verzet tegen het provinciebesluit.[3] Ondanks dit protest en een deskundigenadvies om de konikpaarden en edelherten te vangen en verhuizen, werden ongeveer 1000 edelherten afgeschoten.[4] De konikpaarden werden na onderzoek van de Universiteit Wageningen tóch gevangen en vóór verhuizing ondergebracht in een kraal. Toen het transport van de konikpaarden met 2 maanden vertraagd werd en de paarden tot in de zomer in de brandende zon stonden zonder beschutting, deed Vestering opnieuw aangifte.[5] Ditmaal wegens dierenmishandeling tegen Staatsbosbeheer,[6] dat verantwoordelijk was voor het verzorgen van de dieren.

Tevens zit Vestering namens de Partij voor de Dieren sinds 2018 in de gemeenteraad van haar woonplaats Almere. In dat jaar deed de Partij voor de Dieren voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Almere, met Vestering als lijsttrekker. De Partij voor de Dieren kwam toen met 3 zetels de gemeenteraad binnen. Vestering is sindsdien raadslid, en dat blijft ze nog tot 28 januari 2021.[7]

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 staat Vestering op plek 3 van de PvdD-kandidatenlijst. Aangezien ze daarmee op een "zeer verkiesbare plek" voor een Kamerzetel staat,[8] heeft Vestering besloten haar raadslidmaatschap op te zeggen aangezien ze alle tijd nodig heeft om zich te concentreren op de verkiezingscampagne.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow