Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leo Brueren

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Leo Brueren (Velden, 15 januari 1925 - Venlo, 12 januari 2012) (Venloos: Lei Breure) was een Nederlands kapelaan en pastoor, die de voorkeur gaf aan de benaming kapelaan.[1][2]

Levensloop

Na de lagere school ging hij naar het Bisschoppelijk College te Weert. Hierna studeerde hij theologie en filosofie aan het kleinseminarie Rolduc en Roermond.

Op 10 maart 1951 werd hij tot priester gewijd, en werd hij benoemd tot kapelaan in Kerensheide. Zes jaar later, in 1957, verhuisde hij naar Venlo, waar hij als kapelaan werkte in de Sint-Martinusparochie. Hij werd hier speciaal belast met Sociaal Werk en Jeugdwerk. Hij had een eigenzinnig karakter, en zette zich vooral in voor mensen die het moeilijk hadden in de samenleving. Hij bleef tot aan zijn dood werkzaam voor de Sint-Martinusparochie.

Maatschappelijke betrokkenheid

Naast de kerkvieringen zette hij zich via de Stichting Jongerenkerk in op meer maatschappelijk niveau of initieerde hij diverse maatschappelijke doelen in Venlo:

Jongerenkerk

Brueren is vooral bekend door zijn inzet om de leeggelopen Minderbroederskerk om te vormen tot de Jongerenkerk Venlo en de meer seculiere diensten in deze kerk. Hierbij gebruikte hij allerlei nieuwe elementen die vooral jongeren moeten aanspreken. Brueren, pastoor van de toen nog dekenale Sint-Martinuskerk (thans basiliek), kreeg van de bisschop van Roermond en geaccrediteerd door het Vaticaan toestemming dat hij experimenteel mocht afwijken van de wereldwijd voorgeschreven traditionele teksten voor liturgie, zang en het muziekrepertoire.[1] De kerk valt officieel onder de Sint-Martinusbasiliek. De kerk heeft zelfs een speellijst van liederen op moderne websites, zoals Discogs.[3]

Stichting Doortocht

Brueren was tevens zeer begaan met de daklozen in Venlo. Om die reden richtte hij in 1981 Stichting Doortocht op, een stichting die zich inzet voor directe opvang van dak- en thuislozen. Na een intake te hebben doorlopen wordt de dakloze begeleid in het vinden van een permanente woning. In de jaren meteen na zijn overlijden werd deze opvang voortgezet door de stichting Moveoo, die tegenwoordig tevens onderdak biedt aan slachtoffers van huiselijk geweld, en in het algemeen de maatschappelijke opvang in Venlo regelt.[4] Deze stichting is in 2018 van de Straelseweg verhuisd naar de Hogeweg, nadat was gebleken dat het pand aan de Straelseweg te klein was geworden.[5]

Ter ere van Brueren's inzet voor de daklozen is in 2004-2005 een Venlose vertaling gemaakt van het legendarische Beatles-album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, getiteld Szt. Paepers Oelts Haos Sterre Band.[6] Een van de titels van het album, For the benefit of Mr. Kyte, is vertaald naar Veur 't benefiet van Breure's Doortoch-hóes, verwijzend naar Brueren en Stichting Doortocht. De opbrengsten van dit album gingen volledig naar de stichting. Alle meewerkende artiesten, behalve de intussen overleden Mientjens zelf, brachten het hele album ten gehore tijdens het Zomerparkfeest van 2006.[7][8] Op de CD-hoes prijken tal van Venlose artiesten en bekendheden, waaronder Chantal Janzen, Huub Stapel (die tevens een van de liedjes vertolkt), Frans Pollux (eveneens een van de vertolkers),Sjraar Peetjens (wederom een van de vertolkers) en Geert Wilders.

Szt. Paepers Oeits Haos Sterre Band

De playlist van de CD is als volgt:[9][10]

1. Serzjant Paepers Oeits Haos Sterre Band (Frans Pollux/Marco Schell)
2. Met Ein Bietje Vrindschap En Hölp (Ben Verdellen)
3. Lucy In De Lóch Vol Druime (Sef Berkers)
4. 't Geit Weer Baeter (John Theuws)
5. 't Gaat Gestop (Bert van den Bergh)
6. Weg Van Hoès (Robert Bouten)
7. Veur 't Benefiet Van Breure's Doortoch-hoès (Michiel van der Grinten)
8. Deep In Dich En Deep Oèt Dich (Arno Adams)
9. As Ik Veerentachtig Bin (Sjraar Peetjens)
10. Moeëje Mia (Marco Schell)
11. Waer Wakker (Dick Franssen)
12. Paepers Club Van Zengers Zónder Band (Toetje) (Frans Pollux/Marco Schell)
13. Eine Daag In 't Laeve (Marcel Tabbers, Marco Schell)
14. Roeëzig Veld Veur Ieuwig (Huub Stapel)

Origineel The Beatles:

1. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
2 With a Little Help from My Friends
3. Lucy in the Sky with Diamonds
4. Getting Better
5. Fixing a Hole
6. She's Leaving Home
7. Being for the Benefit of Mr. Kite!
8. Within You Without You (Harrison)
9. When I'm Sixty-Four
10. Lovely Rita
11. Good Morning Good Morning
12. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)
13. A Day in the Life
(extra) Strawberry Fields Forever

Voetbalpastor

Brueren was tevens vanaf 1966 verbonden aan VVV-Venlo als bestuurslid. Verder leidde hij voor aanvang van elke wedstrijd een korte eredienst in het stadion De Koel voor de voetballers. Hij bleef bestuurslid tot en met het seizoen 1978-1979, waarna hij tot erelid werd benoemd. Ook binnen de BVO-organisatie, alsmede bij de supportersvereniging, was hij zeer geliefd.[11][12]

Literatuur

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow