Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lentepunt

Uit Wikisage
Versie door Rodejong (overleg | bijdragen) op 4 jan 2012 om 07:11 (http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Lentepunt&oldid=24840107)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het lentepunt (ook: lente-equinox, maartequinox of lentenachtevening) is een observeerbaar fenomeen waarbij de schijnbare baan van de zon (ecliptica) snijdt met de hemelevenaar. Dit geldt als het nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel.

Tijdens de maartequinox, die valt rond 21 maart (hij kan vallen op 18 tot en met 22 maart), gaat de zon door het lentepunt. Het is dan het begin van de lente op het noordelijk halfrond. Samen met de herfstequinox (herfstpunt) zijn dit de enige twee dagen van het tropisch jaar dat de zon precies in het westen ondergaat en in het oosten opkomt. De dag en de nacht duren tijdens de equinoxen ruwweg even lang (equi = gelijk, nox = nacht).

De periode tussen twee lentepuntdoorgangen van de zon is het tropische jaar.

Door de precessie verschuift het lentepunt langzaam in westelijke richting, waarbij het zich verplaatst over ongeveer één graad per 71,6 jaar. Een verplaatsing over een geheel teken van de dierenriem bedraagt 30 × 71,6 = 2148 jaar. Een gehele rondgang over de hele dierenriem duurt 12 × 2148 = 25 776 jaar.

Omdat het verschuivende lentepunt als nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel gebruikt wordt moet bij vermelding van posities altijd aangegeven worden voor welk tijdstip deze gelden, dit wordt epoche genoemd.

Zie ook

rel=nofollow