Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Leefbaar 3B: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Leefbaar_3B&oldid=57786749 19 dec 2020 Chielio0ow 18 jul 2010 Machiel C LeonAirwiech)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Leefbaar_3B&oldid=60761348 6 jan 2022)
Regel 6: Regel 6:
| website            = [http://www.leefbaar3b.nl/ Website Leefbaar 3B]
| website            = [http://www.leefbaar3b.nl/ Website Leefbaar 3B]
}}
}}
'''Leefbaar 3B''' is een lokale [[Nederland]]se onafhankelijke [[politieke partij]] in de gemeente [[Lansingerland]]. Lansingerland is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
'''Leefbaar 3B''' is een lokale [[Nederland]]se onafhankelijke [[politieke partij]] in de gemeente [[Lansingerland]]. Lansingerland is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk (afgekort '3B') in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.


==Oprichting==
==Oprichting==
Op 18 april 2001 werd het initiatief genomen tot oprichting van Leefbaar Bergschenhoek. Leefbaar Bergschenhoek werd opgericht met als doel de belangen van alle inwoners te behartigen. Vanwege de samenvoeging van gemeenten [[Bergschenhoek]], [[Berkel en Rodenrijs]] en [[Bleiswijk]] tot gemeente Lansingerland werd in 2006 Leefbaar Bergschenhoek omgedoopt tot Leefbaar 3B, om de belangen van alle inwoners te kunnen behartigen.
Op 18 april 2001 werd het initiatief genomen tot oprichting van Leefbaar Bergschenhoek. Leefbaar Bergschenhoek werd opgericht met als doel de belangen van alle inwoners te behartigen. Vanwege de samenvoeging van gemeenten [[Bergschenhoek]], [[Berkel en Rodenrijs]] en [[Bleiswijk]] tot gemeente Lansingerland werd in 2006 Leefbaar Bergschenhoek omgedoopt tot Leefbaar 3B.


==Verkiezingen==
==Verkiezingen==
Bij de [[herindelingsverkiezing]]en in 2007 haalde Leefbaar 3B 4 zetels. Bij de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010|gemeenteraadsverkiezingen van 2010]] verdubbelde Leefbaar 3B en behaalde de partij 9 raadszetels. Daarmee werd Leefbaar 3B de grootste partij in de gemeenteraad. Zij vormden een college met de [[Volkspartij voor Vrijheid en Democratie|VVD]] en de [[ChristenUnie]]. Bij de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2014|gemeenteraadsverkiezingen van 2014]] zakte Leefbaar 3B naar 7 zetels, maar bleef daarmee wel de grootste partij in de gemeenteraad. Sinds 2014 vormt zij het college met het [[Christen-Democratisch Appèl|CDA]], [[Democraten 66|D66]] en de ChristenUnie. De door Leefbaar 3B geleverde wethouder is Simon Fortuyn, broer van politicus [[Pim Fortuyn]]. Simon Fortuyn is lijsttrekker voor de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2018|gemeenteraadsverkiezingen van 2018]]. Leefbaar 3B is bij de verkiezing van de gemeenteraad van 21 maart 2018 voor de derde keer op rij de grootste partij geworden in Lansingerland. Lijsttrekker Simon Fortuyn kon zijn geluk niet op, we gingen voor goud en dat is gelukt. “ Het is een mooi compliment aan de partij voor al het werk van de afgelopen jaren en voor het Campagneteam. Campagneleider en raadslid Leon Erwich werd door het bestuur in de bloemetjes gezet vanwege zijn enorme inzet tijdens de afgelopen campagne. Het CampagneTeam werd uitvoerig bedankt voor de geweldige prestatie en de enorme verkiezingsoverwinning.
Bij de [[herindelingsverkiezing]]en in 2007 haalde Leefbaar 3B vier zetels. Bij de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010|gemeenteraadsverkiezingen van 2010]] verdubbelde Leefbaar 3B en behaalde de partij negen raadszetels. Daarmee werd Leefbaar 3B de grootste partij in de gemeenteraad. Zij vormden een college met de [[Volkspartij voor Vrijheid en Democratie|VVD]] en de [[ChristenUnie]]. Bij de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2014|gemeenteraadsverkiezingen van 2014]] zakte Leefbaar 3B naar zeven zetels, maar bleef daarmee wel de grootste partij in de gemeenteraad. Sinds 2014 vormt zij het college met het [[Christen-Democratisch Appèl|CDA]], [[Democraten 66|D66]] en de ChristenUnie. De door Leefbaar 3B geleverde wethouder is Simon Fortuyn, broer van politicus [[Pim Fortuyn]]. Simon Fortuyn was lijsttrekker voor de [[Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2018|gemeenteraadsverkiezingen van 2018]]. Leefbaar 3B is bij de verkiezing van de gemeenteraad van 21 maart 2018 voor de derde keer op rij de grootste partij geworden in Lansingerland. Leefbaar 3B is van zeven naar negen zetels gestegen.
 
Leefbaar 3B is van 7 naar 9 zetels gestegen.


==Grondbeginselen==
==Grondbeginselen==
Regel 20: Regel 18:


* Is een onafhankelijke partij die pal staat voor alle burgers van Lansingerland ongeacht bijvoorbeeld religie, (landelijk) politieke overtuiging, geaardheid, maatschappelijke positie, ras.
* Is een onafhankelijke partij die pal staat voor alle burgers van Lansingerland ongeacht bijvoorbeeld religie, (landelijk) politieke overtuiging, geaardheid, maatschappelijke positie, ras.
* Predikt Leefbaarheid.
* Predikt leefbaarheid.
* Is pragmatisch.
* Is pragmatisch.
* Bedrijft open, integere en transparante politiek.
* Bedrijft open, integere en transparante politiek.
Regel 32: Regel 30:
==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.leefbaar3b.nl/ Officiële website]
* [http://www.leefbaar3b.nl/ Officiële website]
 
{{ᙏ}}
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q2503154 }}
[[Categorie:Nederlandse lokale politieke partij]]
[[Categorie:Nederlandse lokale politieke partij]]
[[Categorie:Politiek in Lansingerland]]
[[Categorie:Politiek in Lansingerland]]

Versie van 14 feb 2022 00:56

rel=nofollow

Leefbaar 3B is een lokale Nederlandse onafhankelijke politieke partij in de gemeente Lansingerland. Lansingerland is ontstaan uit de fusie van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk (afgekort '3B') in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Oprichting

Op 18 april 2001 werd het initiatief genomen tot oprichting van Leefbaar Bergschenhoek. Leefbaar Bergschenhoek werd opgericht met als doel de belangen van alle inwoners te behartigen. Vanwege de samenvoeging van gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk tot gemeente Lansingerland werd in 2006 Leefbaar Bergschenhoek omgedoopt tot Leefbaar 3B.

Verkiezingen

Bij de herindelingsverkiezingen in 2007 haalde Leefbaar 3B vier zetels. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 verdubbelde Leefbaar 3B en behaalde de partij negen raadszetels. Daarmee werd Leefbaar 3B de grootste partij in de gemeenteraad. Zij vormden een college met de VVD en de ChristenUnie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zakte Leefbaar 3B naar zeven zetels, maar bleef daarmee wel de grootste partij in de gemeenteraad. Sinds 2014 vormt zij het college met het CDA, D66 en de ChristenUnie. De door Leefbaar 3B geleverde wethouder is Simon Fortuyn, broer van politicus Pim Fortuyn. Simon Fortuyn was lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Leefbaar 3B is bij de verkiezing van de gemeenteraad van 21 maart 2018 voor de derde keer op rij de grootste partij geworden in Lansingerland. Leefbaar 3B is van zeven naar negen zetels gestegen.

Grondbeginselen

Leefbaar 3B kent 10 grondbeginselen. Leefbaar 3B:

  • Is een onafhankelijke partij die pal staat voor alle burgers van Lansingerland ongeacht bijvoorbeeld religie, (landelijk) politieke overtuiging, geaardheid, maatschappelijke positie, ras.
  • Predikt leefbaarheid.
  • Is pragmatisch.
  • Bedrijft open, integere en transparante politiek.
  • Zoekt en streeft naar cohesie en draagvlak onder de bevolking van Lansingerland want samen staan we sterk.
  • Wil niet dat Lansingerland opgaat in een grootstedelijk gebied.
  • Vecht voor het behoud van het specifieke karakter van Lansingerland.
  • Werkt aan een veilige en rustige woonomgeving in Lansingerland.
  • Gaat voor behoud van en waar nodig voor uitbreiding van de huidige faciliteiten in Lansingerland.
  • Streeft naar een klantvriendelijke gemeente (gemeentelijke organisatie).

Externe link

rel=nofollow