Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Lawaai

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met lawaai wordt geluid bedoeld dat mensen als hinderlijk ervaren. In veel landen bestaat er wetgeving op geluidshinder.

Geluidshinder is relatief:

  • De ene persoon zal het zware geluid uit de uitlaat van een motorfiets als aangenaam en spannend ervaren. De andere persoon ervaart het als storend en onaangenaam verkeerslawaai.
  • Door de generaties heen wordt moderne muziek door de jongere mensen veelal gewaardeerd, terwijl de oudere generatie het aanduidt met lawaai.
  • Burengerucht

In arbeidsomstandigheden wordt geluid boven een niveau van 80 dB(A) als schadelijk beoordeeld, omdat het boven dat niveau bij langdurige blootstelling gehoorschade kan veroorzaken.

Trivia

De term lawaai gebruikt men ook bij lawaaimaker of lawaaischopper voor een druktemaker.
Met lawaaisaus bedoelt men saus zonder voedingswaarde en met lawaaisporten bedoelt men motorcrossen of modelvliegen.

Zie ook

Externe links