Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lage Landen (laagvlakte)

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 19 feb 2010 om 14:19 (Lage Landen (staatkunde) hernoemd naar Lage Landen (laagvlakte): Nadere omschrijving was fout. Het ''staatkundige'' perspectief van de ''Lage Landen'' moet de Nederlanden zijn. Deze volgt. SjorsXY 19 feb 2010 15:19 (UTC).)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook : Lage Landen (doorverwijzing), voor andere betekenissen van "Lage Landen".

De Lage Landen oftewel Lage Landen bij de zee is de laagvlakte in Noordwest-Europa die het stroomgebied vormt van de beneden-Rijn, de beneden-Maas en de Schelde.

Aanvankelijk was de benaming slechts een onderscheid van laaggelegen gebieden in de Duitse landen met hogergelegen Bovenlanden. Vanaf de zestiende eeuw werd de Lage Landen een gangbare benaming voor de Nederlandse gewesten, ook wel aangeduid als Vlaanderen, Nederlanden, Belgium en Pays Bas. Onderling waren deze benamingen min of meer verwisselbaar. Ook voor de Nederlanden gold aanvankelijk dat nederlant, Niederland of Niderlant slechts een onderscheid aangaven met hogergelegen gebieden die wel werden aangeduid met Oberlant ('Opperland').

Met het ontbreken van duidelijke geografische kenmerken in het oosten en zuiden is alleen de Noordzee een duidelijk afgebakende grens. Rond 1400 schreef een onghenoemt Clerc, geboren vten lagen landen bi der zee dan ook een kroniek over de geschiedenis van alleen het graafschap Holland. Tegenwoordig wordt het echter ook wel gebruikt voor het geheel van Nederland en België.

Zie ook