Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Léon Bar: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 6: Regel 6:
  
 
Bar werd op 10 februari 1944 geëxecuteerd op de [[Nationale Schietbaan]].  
 
Bar werd op 10 februari 1944 geëxecuteerd op de [[Nationale Schietbaan]].  
 +
 +
Hij wordt sinds 2019 herdacht met een [[stolpersteine]] ter hoogte van de A. Bertrandlaan 25 in [[Vorst (Brussel)|Vorst]].
  
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}

Huidige versie van 21 sep 2019 om 15:21

Léon Bar, codenaam Dormouse (Pâturages 20 januari 1919 - Schaarbeek 10 februari 1944) was een lid van de SOE-tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bar werd op 17 april 1943 geparachuteerd om in Brussel onder de alias ' Léon Baudhuin' als radio-operator ondersteuning te bieden aan de reeds op 12 maart gedropte Freddy Veldekens (codenaam Samoyède). Omdat er een tekort was aan radio-operatoren zond hij ook uit voor andere SOE/PWE-agenten (Jean Coyette, Henri Filot)[1][2]

Hij werd op 27 augustus 1943 gearresteerd omdat hij te onvoorzichtig was geworden bij het uitzenden, en de Duitsers beschilten over apparatuur om zenders te localiseren. Bar maakte daarenboven de fout een lijst met veilige adressen bij te houden, zodat zijn arestatie zorgde voor een golf van een vijftigtal arrestaties.[3]

Bar werd op 10 februari 1944 geëxecuteerd op de Nationale Schietbaan.

Hij wordt sinds 2019 herdacht met een stolpersteine ter hoogte van de A. Bertrandlaan 25 in Vorst.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties