Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Koninklijk Sint-Ceciliakoor: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Bewerkingen naar aanleiding van vragen in sjablonen)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
Het '''Koninklijk Sint-Ceciliakoor''' is een [[zangkoor]] uit [[Kuringen]], een [[deelgemeente (België)|deelgemeente]] van de [[België|Belgische]] stad [[Hasselt (België)|Hasselt]]. Het koor bestaat in 2019 uit 23 koorleden. Het koor is regelmatig te gast tijdens feestvieringen, daarbuiten in basilieken, kathedraal,orgel- en kerstconcerten.
Het '''Koninklijk Sint-Ceciliakoor''' is een [[zangkoor]] uit [[Kuringen]], een [[deelgemeente (België)|deelgemeente]] van de [[België|Belgische]] stad [[Hasselt (België)|Hasselt]]. Het koor bestaat in 2019 uit 23 koorleden.{{actualiseren}} Het koor is regelmatig te gast tijdens feestvieringen, daarbuiten in basilieken, kathedraal-, orgel- en kerstconcerten.


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
Het koor zou opgericht zijn in 1898, vermits we in de kronieken terugvinden dat in 1948 het zangkoor zijn 50ste verjaardag vierde.{{Bron?|Welke kronieken?}}
Het koor zou opgericht zijn in 1898, vermits we in de kronieken terugvinden dat in 1948 het zangkoor zijn 50ste verjaardag vierde.{{Bron?|Welke kronieken?}}


Het ontstaan van het zangkoor gebeurde onder impuls van de toenmalige pastoor E.H. Joannis Teuven, waarschijnlijk met als blinde organist Alfons Trekels. Dat zangkoor bestond alleen uit mannen en behoorde tot de [[Sint-Gertrudiskerk (Kuringen)|parochiekerk Sint-Gertrudis Kuringen]]. Er werd alleen in het Latijn gezongen. Het hele koorgebeuren had plaats op het [[oksaal]].
Het ontstaan van het zangkoor gebeurde onder impuls van de toenmalige pastoor Joannis Teuven, waarschijnlijk met de blinde organist Alfons Trekels. Het zangkoor bestond in de beginperiode alleen uit mannen en behoorde tot de [[Sint-Gertrudiskerk (Kuringen)|parochiekerk Sint-Gertrudis Kuringen]]. Er werd in die periode voor het [[Tweede Vaticaans Concilie]] alleen in het Latijn gezongen. Het hele koorgebeuren vond plaats op het [[oksaal]].
De St. Gertrudiskerk beschikte toen over een prachtig klinkend [[Theodoor Smet|Smet]]orgel. Organisten waren Louis Stappers, Jack Scheepers, René Vanstreels, Elmar Cuppens, Paul en Hugo Schraepen, Maurice Reymen.
De St. Gertrudiskerk beschikte toen over een prachtig klinkend [[Theodoor Smet|Smet]]orgel. Organisten waren Louis Stappers, Jack Scheepers, René Vanstreels, Elmar Cuppens, Paul en Hugo Schraepen, Maurice Reymen.


In 1960 werd het [[Femma|KAV]]-koor opgericht onder impuls van Gaby Becks, toenmalig voorzitter van KAV-Kuringen. Oorspronkelijk was het geen kerkkoor, maar werden er huwelijksvieringen en gouden bruiloften opgeluisterd. Gedurende 40 jaar heeft dit koor gezongen onder leiding van Christ Cuppens, Jean Claes, Marie-Rose Engelen, Johan Seys en Chris Moens. Het koor werd begeleid door [[René Vanstreels]], Paul en Hugo Schraepen en Maurice Reymen.
In 1960 werd het [[Femma|KAV]]-koor opgericht onder impuls van Gaby Becks, toenmalig voorzitter van KAV-Kuringen. Oorspronkelijk was dit geen kerkkoor, maar luisterde dit koor huwelijksvieringen en gouden bruiloften op. Het KAV-koor zong 40 jaar onder leiding van Christ Cuppens, Jean Claes, Marie-Rose Engelen, Johan Seys en Chris Moens en werd begeleid door [[René Vanstreels]], Paul en Hugo Schraepen en Maurice Reymen.


In 2000 hield het KAV-koor op te bestaan en zijn velen lid geworden van het St. Ceciliakoor. Maurice Reymen heeft het koor aan het orgel begeleid tot in 2012. Daarna werd hij opgevolgd door Gert Vaerendonck en vanaf 2016 door Jonas Albert.
Het KSV-koor hield in 2000 op te bestaan en vele van de leden gingen over naar het St. Ceciliakoor. Maurice Reymen begeleidde het koor aan het orgel begeleid tot in 2012. Daarna werd hij opgevolgd door Gert Vaerendonck en vanaf 2016 door Jonas Albert.
In maart 2010 werd het zangkoor zelfs Koninklijk Sint-Ceciliakoor.
In maart 2010 werd het zangkoor zelfs Koninklijk Sint-Ceciliakoor.



Huidige versie van 17 sep 2019 om 14:29

Het Koninklijk Sint-Ceciliakoor is een zangkoor uit Kuringen, een deelgemeente van de Belgische stad Hasselt. Het koor bestaat in 2019 uit 23 koorleden. Het koor is regelmatig te gast tijdens feestvieringen, daarbuiten in basilieken, kathedraal-, orgel- en kerstconcerten.

Geschiedenis

Het koor zou opgericht zijn in 1898, vermits we in de kronieken terugvinden dat in 1948 het zangkoor zijn 50ste verjaardag vierde.[bron?]

Het ontstaan van het zangkoor gebeurde onder impuls van de toenmalige pastoor Joannis Teuven, waarschijnlijk met de blinde organist Alfons Trekels. Het zangkoor bestond in de beginperiode alleen uit mannen en behoorde tot de parochiekerk Sint-Gertrudis Kuringen. Er werd in die periode voor het Tweede Vaticaans Concilie alleen in het Latijn gezongen. Het hele koorgebeuren vond plaats op het oksaal. De St. Gertrudiskerk beschikte toen over een prachtig klinkend Smetorgel. Organisten waren Louis Stappers, Jack Scheepers, René Vanstreels, Elmar Cuppens, Paul en Hugo Schraepen, Maurice Reymen.

In 1960 werd het KAV-koor opgericht onder impuls van Gaby Becks, toenmalig voorzitter van KAV-Kuringen. Oorspronkelijk was dit geen kerkkoor, maar luisterde dit koor huwelijksvieringen en gouden bruiloften op. Het KAV-koor zong 40 jaar onder leiding van Christ Cuppens, Jean Claes, Marie-Rose Engelen, Johan Seys en Chris Moens en werd begeleid door René Vanstreels, Paul en Hugo Schraepen en Maurice Reymen.

Het KSV-koor hield in 2000 op te bestaan en vele van de leden gingen over naar het St. Ceciliakoor. Maurice Reymen begeleidde het koor aan het orgel begeleid tot in 2012. Daarna werd hij opgevolgd door Gert Vaerendonck en vanaf 2016 door Jonas Albert. In maart 2010 werd het zangkoor zelfs Koninklijk Sint-Ceciliakoor.

In 2017 nam Jonas Albert het dirigeerstokje over en bracht, als 22-jarige dirigent, nieuw leven in het koor. Het richtpunt blijft echter steeds bewaard op religieuze en klassieke muziek. De jonge dirigent leidde het koor in een nieuwe richting. Waar het zich voorheen beperkte tot éénstemmige muziek, deinst het nu niet meer weg van drie- tot vierstemmige werken. Ook het ledenaantal nam de afgelopen jaren toe.

Externe link

rel=nofollow