Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Komedie

Uit Wikisage
Versie door Jules (overleg | bijdragen) op 18 mei 2012 om 07:46 (aanvullingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een komedie (van het Grieks: κωμῳδία, kōmōidía) of blijspel is in de populaire betekenis een humoristisch discours, bedoeld als amusement op televisie, film en in de vorm van stand-upcomedy. Traditioneel verwijst het naar het komische theater, waarvan de westerse afkomst te vinden is in het Oude Griekenland. Komedie geldt ook als een literair genre.

Oude Griekenland

Net als de tragedie ontstond de komedie ​​uit een ritueel ter ere van Dionysus, maar in dit geval waren de stukken vol obsceniteit, mishandeling en belediging. In Athene werden de komedies een officieel onderdeel van de festivalviering in 486 v. Chr., waarbij prijzen werden aangeboden voor de beste stukken.

Niemand overtrof Aristophanes in dit genre. Zijn fantasierijke komedies stonden bekend om hun vrijpostige kritiek, waarbij politici en andere bekende figuren genadeloos werden gehekeld. In De Vogels ridiculiseerde hij de Atheense democratie. In De Wolken viel hij de filosoof Socrates aan. Van Lysistrata maakte hij een van de beruchtste anti-oorlogsstukken. Slechts elf van zijn toneelstukken zijn bewaard gebleven.

Tijdens de 4e eeuw v. Chr. ontwikkelde zich de 'Nieuwe komedie'. Menander wordt beschouwd als de beste van de schrijvers van deze vorm van komedie. Niet echt een kunststuk, omdat van het werk van zijn concurenten niets is overgebleven... daardoor is het dus moeilijk om vergelijkingen te maken. De toneelstukken van Menander, waarvan alleen de Dyscolus ('Misantroop') nu nog bestaat, behandelen niet de grote publieke thema's waarover Aristophanes schreef. In plaats daarvan concentreerde de dramaturg zich op fictieve personages uit het dagelijkse leven: strenge vaders, jonge geliefden, sluwe slaven, en anderen. Ondanks deze beperkte focus hadden de toneelstukken van Menander aanzienlijke invloed op latere generaties. Ze werden vrij aangepast door de Romeinse dichters Plautus en Terentius in de 3e en 2e eeuw voor Christus. Ook de komedies van de Franse toneelschrijver Molière doen denken aan die van Menander.

Zie ook


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
 
rel=nofollow