Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kleinste egelskop

Uit Wikisage
Versie door Characea (overleg | bijdragen) op 11 okt 2021 om 16:40 (Blz. 328, deel 1 van de Flora van Nederland 1909-1911 (3 delen) door H. Heukels.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Deze soort heeft een rechtopstaande of zwevende, onvertakte, dunne bloemstengel. De bladen zijn teer en dun, rechtopstaand of in het water zwevend, 4-60 cm lang, 2-8 mm breed, meestal naar de

kort afgestompte top weinig versmald. Zij zijn aan weerszijden vlak, ongekield met onduidelijke middennerf.

De bloemhoofdjes zitten in de oksels van schutbladen, zijn niet met de hoofdas vergroeid, zijn zittend of de onderste zijn kortgesteeld. Zij staan in een enkelvoudige bloeiwijze. Er zijn 2-3 (zelden 4) vrouwelijke hoofdjes en er is 1 (zelden 2) mannelijk. De bloemdekschubben zijn getand. Het vruchtbeginsel is elliptisch-eirond, naar boven vrij plotseling in de korte stijl of de zittende stempel versmald. Deze laatste is ei- tot bolrond, hoogstens 3 maal zo lang als breed. De vrucht is bijna zittend, eirond, aan weerszijden vrij korttoegespitst, groengrijs. De snavel is nauwelijks 1/3 maal zo lang als de vrucht. De steenkern is 4-5 mm lang, 2-3 mm breed, bolrond of een weinig afgeplat, 6-80 cm. Juni-augustus.

Verspreiding in Europa en in Nederland

De plant komt in West-, Midden- en Noord-Europa in heidepiassen en sloten voor. Zij is bij ons vrij algemeen.

Sparg anium = van het Griekse sparganon: windsel, lint, hetgeen slaat op het vroegere gebruik van de bladen voor vlechtwerk.

n atans = zwemmend.

Referentie

Blz. 328, deel 1 van de Flora van Nederland 1909-1911 (3 delen) door H. Heukels.