Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kenko Kempo Karate

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 3 jul 2022 om 12:21 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kenko_Kempo_Karate&oldid=62318326 20 jun 2022 ‎ Bronsan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ouderenkrijgskunst, in het bijzonder Kenko Kempo Karate,[1] is onderdeel van het (inter)nationale streven om oudere volwassenen duurzaam meer te laten bewegen[2] en tegelijkertijd hun weerbaarheid en zelfvertrouwen te versterken in het dagelijks leven. Het heeft de vorm van een hybride krijgskunst waarbij de docent autonoom is om curriculum en graduatie aan te passen aan de ambitie en capaciteiten van de individuele leerling. Het heeft enkele kenmerken gemeen met Kajukenbo.

Kenmerken

Ouderenkrijgskunst combineert regelmatige groepstraining van harde en zachte krijgskunsttechnieken met het individueel dagelijks trainen van de zachte technieken van QiGong en TaiChi. Kenko Kempo Karate is geen klassiek kempo of klassiek karate, maar een aan de leeftijd aangepaste methode die op verschillende stijlen budo, wushu en Koreaanse krijgskunst is toegepast. Deze methode is gericht op welzijn, gezondheid en mentale en fysieke zelfbescherming. Ze is in 2008-2009 ontwikkeld door Erich B. Ries[3] om oudere beginners in Oosterse krijgskunsten de mogelijkheid te bieden het niveau van zwarte band te halen wanneer dat onder de klassieke regels binnen budo, wushu of Koreaanse krijgskunst niet mogelijk is. Het bestaat sedert 2019 ook in Nederland.[4]

Affiliatie

De beroepsvereniging voor docenten Kenko Kempo Karate is gevestigd in Blankenhain, Duitsland: Kenko Kempo Karate Organisation e.V.. Docenten behalen hun Nederlandse onderwijscertificaten bij de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK), onder de naam VITOK, VITale Ouderen door Krijgskunstonderrricht.

Welzijn

De zachte of interne technieken van de Oosterse krijgskunsten bevorderen de fysieke en mentale gezondheid.[5] Blessures en ongelukken zijn bij wedstrijden met de harde of externe vechttechnieken bekend, maar komen weinig voor.[6] Toch ziet de ouderenkrijgskunst af van wedstrijden. De positieve gezondheidseffecten van harde stijlen als karate en taekwondo staan voor oudere volwassenen op de voorgrond. Net als bij de zachte stijlen betreft het een betere balans, een meer zeker looppatroon, een grotere flexibiliteit, een snellere reactie, een kleinere kans op vallen en struikelen, minder angstige of depressieve gevoelens, meer zelfvertrouwen, sneller nadenken. Samengevat: meer kwaliteit van leven en een grotere vitaliteit.[7][8][9][10][11][12][13][14][15][16] Door in iedere les zachte en harde technieken gedurende de les te combineren wordt overbelasting van gewrichten, hart en bloedvaten voorkomen.[17]

Zie ook

Bronnen

rel=nofollow

Meer info op de Engelse Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Kenko_Kempo_Karate