Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

John Lightfoot: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Vertaald met deepl.com van (gedeelte van) wikipedia:de:special/redirect/171033107)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''John Lightfoot''' (Stoke-upon-Trent, 29 maart 1602  Elys, 6 december 1675) was een Brits [[hebraïcus]], predikant en collegerector.
'''John Lightfoot''' (Stoke-upon-Trent, [[29 maart]] [[1602]] Elys, [[6 december]] [[1675]]) was een Brits [[hebraïcus]], predikant en collegerector.


==Leven==
==Leven==
Lightfoot studeerde in Cambridge. Onder invloed van Sir Rowland Cotton begon hij Semitische talen te studeren. Vanaf 1629 publiceerde hij verschillende werken waarin hij de christelijke literatuur met kennis van de [[Talmoed]] toelichtte en becommentarieerde. Sinds 1643 was hij predikant in Much Munden (Hertfordshire) en rector van het College Catharine Hall in Cambridge. Lightfoot bleef tot aan zijn dood priester en werd, vanwege zijn sympathie voor het presbyterianisme, beschouwd als een aanhanger van het parlement tijdens de Engelse Burgeroorlog. Op de Westminstervergadering van 1643 tot 1649 en de Savoy-conferentie in 1661 verdedigde hij gematigde presbyteriaanse opvattingen. Van 1654 tot 1657 werkte hij mee aan de creatie van de Biblia Sacra Polyglotta (ook bekend als de "London Polyglot"), een zesdelige Bijbelsynopsis uitgegeven door Brian Walton.
Lightfoot studeerde in Cambridge. Onder invloed van Sir Rowland Cotton begon hij Semitische talen te studeren. Vanaf 1629 publiceerde hij verschillende werken waarin hij de christelijke literatuur met kennis van de [[Talmoed]] toelichtte en becommentarieerde. Sinds 1643 was hij predikant in Much Munden (Hertfordshire) en rector van het College Catharine Hall in Cambridge. Lightfoot bleef tot aan zijn dood predikant en werd, vanwege zijn sympathie voor het [[presbyterianisme]], beschouwd als een aanhanger van het parlement tijdens de Engelse Burgeroorlog. Op de Westminstervergadering van 1643 tot 1649 en de Savoy-conferentie in 1661 verdedigde hij gematigde presbyteriaanse opvattingen. Van 1654 tot 1657 werkte hij mee aan de creatie van de Biblia Sacra Polyglotta (ook bekend als de "[[London Polyglot]]"), een zesdelige Bijbelsynopsis uitgegeven door Brian Walton.
 
{{DEFAULTSORT:Lightfoot, John}}
[[Categorie: Brits predikant]]
[[Categorie: Bijbelcommentator]]
[[Categorie: Hebraïcus]]
[[Categorie: Rector]]

Versie van 12 sep 2018 23:57

John Lightfoot (Stoke-upon-Trent, 29 maart 1602 – Elys, 6 december 1675) was een Brits hebraïcus, predikant en collegerector.

Leven

Lightfoot studeerde in Cambridge. Onder invloed van Sir Rowland Cotton begon hij Semitische talen te studeren. Vanaf 1629 publiceerde hij verschillende werken waarin hij de christelijke literatuur met kennis van de Talmoed toelichtte en becommentarieerde. Sinds 1643 was hij predikant in Much Munden (Hertfordshire) en rector van het College Catharine Hall in Cambridge. Lightfoot bleef tot aan zijn dood predikant en werd, vanwege zijn sympathie voor het presbyterianisme, beschouwd als een aanhanger van het parlement tijdens de Engelse Burgeroorlog. Op de Westminstervergadering van 1643 tot 1649 en de Savoy-conferentie in 1661 verdedigde hij gematigde presbyteriaanse opvattingen. Van 1654 tot 1657 werkte hij mee aan de creatie van de Biblia Sacra Polyglotta (ook bekend als de "London Polyglot"), een zesdelige Bijbelsynopsis uitgegeven door Brian Walton.