Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

John Ballou Newbrough

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 7 mei 2024 om 15:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''John Ballou Newbrough''' (Mohicanville, Ohio, 5 juni 182822 april 1891) was een Amerikaanse tandarts en spiritist.<ref>https://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?109366</ref> Hij schreef door ’automatisch schrijven’ een boek, genaamd ''Oahspe – A New Bible'' en begon hiermee een religieuze beweging, die de naam ’Faithism’ kreeg. ==Leven== John Ballou Newbrough werd geboren in een bescheiden gezin in Connecticut. Er is weinig be...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

John Ballou Newbrough (Mohicanville, Ohio, 5 juni 182822 april 1891) was een Amerikaanse tandarts en spiritist.[1] Hij schreef door ’automatisch schrijven’ een boek, genaamd Oahspe – A New Bible en begon hiermee een religieuze beweging, die de naam ’Faithism’ kreeg.

Leven

John Ballou Newbrough werd geboren in een bescheiden gezin in Connecticut. Er is weinig bekend over zijn vroege leven en opleiding, maar er is vastgelegd dat hij tandheelkunde studeerde en een groot deel van zijn leven als tandarts werkzaam was. Zijn tandartspraktijk verschafte hem de middelen om in zijn levensonderhoud te voorzien terwijl hij zijn verschillende interesses nastreefde, waaronder spiritualisme en schrijven.

In het midden van de 19e eeuw beweerde hij een reeks diepzinnige visioenen en communicaties met spirituele wezens te hebben ervaren. Deze mystieke ontmoetingen inspireerden hem tot het schrijven van een monumentaal werk getiteld Oahspe: A New Bible in the Words of Jehovih and His Angel Embassadors (1882).

Volgens Newbroughs beschrijving was Oahspe niet zomaar een boek maar een openbaring die hem door hogere spirituele entiteiten was gedicteerd. Het bevatte naar verluidt goddelijke kennis over de geschiedenis van de mensheid, kosmologie en morele leerstellingen. Newbrough beweerde dat Oahspe geschreven was in een unieke taal genaamd ’Panic’, waarvan hij beweerde dat het de oorspronkelijke taal van de mensheid was.

Na publicatie trok Oahspe heel wat aandacht in de destijds enorm populaire spiritistische kringen. Newbroughs beweringen over goddelijke openbaring en de eclectische mix van spiritualisme, mystiek en speculatieve kosmologie van het boek spraken velen aan die op zoek waren naar alternatieve spirituele paden in het kielzog van traditionele religieuze ontgoocheling.

Newbroughs volgelingen (’Oahspeans’ of ’Faithists’) vormden gemeenschappen die zich toelegden op het bestuderen en verspreiden van de leer van Oahspe. Deze gemeenschappen, hoewel nooit groot in aantal, waren verspreid over de Verenigde Staten en andere delen van de wereld. Ze legden vaak de nadruk op gemeenschappelijk leven, ethische principes en spiritueel onderzoek.

Hoewel Oahspe nooit wijdverspreide erkenning of acceptatie bereikte, liet het toch een blijvende invloed achter op bepaalde segmenten van de spiritualistische beweging. Zijn ingewikkelde kosmologie en morele filosofie blijven de belangstelling trekken van geleerden in religieuze studies, occultisme en esoterie.

John Ballou Newbrough overleed in 1891 tijdens een griepepidemie.

Het leven en werk van John Ballou Newbrough blijven onderwerp van fascinatie en debat onder historici, theologen en spirituele zoekers. Of Newbrough nu wordt gezien als een visionaire profeet of een merkwaardig product van zijn tijd, zijn bijdragen aan het rijke tapijt van de Amerikaanse religieuze geschiedenis zijn onmiskenbaar.

Bronnen

rel=nofollow