Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Johann Georg Sauer

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 4 apr 2020 om 12:13 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Johann_Georg_Sauer&oldid=55902692 21 mrt 2020 ‎-1- Mohawkmarcje 20 mrt 2020 eerder op WPen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johann Georg Sauer ( Hanau, 6 januari 1713 - Leiden, 18 december 1818) was een soldaat in het leger van de Nederlandse Republiek gedurende de 18e eeuw, die tijdens twee eeuwen leefde.

Johann nam dienst in het Staatse Leger op 7 maart 1734. Tijdens de Oostenrijkse Erfopvolgingsoorlog nam hij deel aan de campagne in Duitsland in 1743, en vocht hij in de slagen bij Fontenoy (1745) en Lafelt (1746). Hij raakte meerdere malen gewond tijdens de belegering van Bergen-op-Zoom (1747). Hij bleef dienst doen in het leger gedurende de tweede helft van de 18e eeuw toen de Republiek neutraal bleef. Het laatste gevecht waaraan hij deelnam was de verdediging van Klundert in 1793.[1] Na een militaire carrière van maar liefst 65 jaar ging Johann in 1795 met pensioen. Na de terugkeer van de Oranjes werd hij opgenomen in het Invalidenhuis te Leiden, waar hij in goede gezondheid verbleef tot zijn dood in 1818, een maand voor zijn 106e verjaardag. Het jaar daarvoor was zijn portret geschilderd door Pieter de Goeje, waarin hij is afgebeeld in het uniform van de eenheid waarin hij diende in 1795 (Regiment Nationalen 8, inhaber luitenant-generaal Bosc de la Calmette).

Johann werd begraven met militaire eer op 22 december. In zijn lijkstatie liepen de majoor commandant-directeur en de officier der gezondheid van het Invalidenhuis mee, evenals de invaliden die daartoe nog in staat waren. Tevens namen de stadscommandant en de officieren van het garnizoen deel.[2] Zijn portret bevindt zich in de collectie van het Teylers Museum in Haarlem.[3]

Zie ook:

  • William Hiseland, een Britse soldaat die in twee eeuwen leefde en de laatste overlevende was van de Engelse Burgeroorlog
  • Jean Thurel, een Frans soldaat die in drie eeuwen leefde en 75 jaar in dienst was

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Hakendover op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Leydsche Courant, 21 december 1818, zie ww.delpher.nl
  2. º Leydsche Courant, 23 December 1818, at ww.delpher.nl
  3. º Pieter de Goeje
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow