Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jitske Kramer

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 20 sep 2019 om 23:30 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jitske_Kramer&oldid=54501013 6 sep 2019 Dundiddlydoo 6 sep 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Jitske Kramer.jpg
Jitske Kramer
Geboren Leiden, 26 december 1973
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Corporate antropoloog, spreker, facilitator, schrijver
Jaren actief 1997 - heden

Jitske Kramer (Leiden, 26 december 1973) is een Nederlands corporate antropoloog, auteur, spreker en facilitator met als specialisatie de dynamiek van verschillen. Jitske bracht de Lewis methode van Deep Democracy naar Nederland en levert een grote bijdrage in het antropologisch leren kijken naar mensen in organisaties.

Biografie

Kramer volgde het Praedinius Gymnasium in Groningen en studeerde culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie deed zij etnografisch onderzoek in Botswana naar begrafenisrituelen en reisde zij in Uganda mee met theatergroepen voor een studie naar Theatre For Development. In 1998 ging zij werken als trainer/consultant bij de Boertien Groep. Zij volgde opleidingen in Psychodrama en Voice Dialogue en specialiseerde zich in Culturele Intelligentie en de dynamiek van culturele verschillen in teams. In haar consultancy werk in fabrieken in India en Duitsland paste zij de kennis en kunde van de culturele antropologie toe in organisaties, later corporate antropologie genoemd.

In 2006 richtte zij Human Dimensions op, waarbij zij zich samen met een groep bevlogen mensen inzet om organisaties te activeren om woest aantrekkelijk te zijn voor alle medewerkers, klanten, leveranciers en de wereld. Dit doen zij middels lezingen, trainingen, artikelen en interviews. Vanaf 2009 startte zij met schrijven en heeft inmiddels vele boeken op haar naam. De vraag ‘hoe mensen samen sterke tribes vormen’ loopt als een rode draad door haar werk. Zij formuleerde hiervoor acht inclusie principes, creëerde de Jam Cirkel, beschreef vele gespreksvormen van over de hele wereld en bracht Deep Democracy naar Nederland. Via de boeken De Corporate Tribe en Builing Tribes, waarvan Kramer co-auteur is, en de bijbehorende lezingen werd antropologisch kijken naar organisatie meer en meer op de kaart gezet.

Deep Democracy is de methode waarvan veel mensen Kramer zullen kennen. Het richt zich inclusieve besluitvorming, het benutten van de wijsheid van de minderheid en het tegengaan van allerlei vormen van sabotage en gedoe. Kramer gebruikt in haar werk met regelmaat het beeld van een vogeltje dat op zijn kop hangt, Harry genaamd.

Boeken

  • 2009: Normaal is Anders
  • 2013: Wow! Wat een verschil / Wow! What a difference
  • 2014: Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid
  • 2015: De Corporate Tribe: organisatielessen uit de antropologie (co-auteurschap)
  • 2018: Building Tribes: reisgids voor organisaties (co-auterschap)
  • 2019: Jam Cultures. Over inclusie: meedoen, meepraten, meebeslissen
  • 2019: Voodoo

Externe links

humandimensions.nl

deepdemocracy.nl

jamcultures.nl