Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jeroen Ansems

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 3 okt 2020 om 23:52 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeroen_Ansems&oldid=57250455 3 okt 2020)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jeroen Ansems (Veldhoven, 22 september 1970) is een Nederlands gitarist en song-writer. Zijn stijl wordt getypeerd door virtuoos en flamboyant gitaarspel, beïnvloed door grootheden uit de jaren '60 zoals Jimi Hendrix en Ritchie Blackmore.[bron?] Zijn stijl kan beschreven worden als een creatieve, psychedelische verwerking van Rock en Blues.[bron?]

Bestand:JeroenAnsemsWalkingBlues.jpg
Jeroen Ansems op gitaar speelt in de band "The Capitols walking blues" samen met Daan van der Vorst en zijn vrouw Ellen Rijnders

Biografie

Jeroen-Willemm Petrus Maria Ansens groeide op in Velthoven. Tijdens zijn jaren op het Anton van Duinkerkencollege ontwikkelde hij zijn liefde voor muziek en gitaar. Na een introductie met de klassieke gitaar is ook in deze jaren, geïnspireerd door de grote artiesten van die tijd, zoals Rory Gallagher, Jimi Hendrix, Ritchie Blackmore en Eric Clapton, zijn huwelijk met de iconische Fender geboren. In de jaren daarna heeft hij in zijn muzikale carrière deel uitgemaakt van talloze bands en veel eigen muziek geschreven. In de vroege jaren van dit decennium kreeg Jeroen bekendheid in Noord-Brabant.

Muzikale carrière

Van begin jaren 1990 tot 2020 heeft Ansems in verschillende configuraties veel soorten muziek gemaakt. Het eerste echte succes boekte hij met zijn band "more tea vicar" en de Jimi Hendrix coverband "Stepping Stone" waarin hij als gitarist en vocalist speelt samen met bassist Brian 'Fuzzy B' Frederiks en drummer Rogier de Nijs. Later volgde de configuratie "Blind Spot" en eind jaren '90 de band "Sneaky Peas". Sneaky Peas was wederom een trio uit het zuiden van Nederland bestaande uit Eric Fox (zang en bas), Paul Heuts (drum en zang) en Jeroen Ansems (gitaar). De band speelde standaard een uiteenlopend repertoire van Björk tot Led Zeppelin. Nummers werden door de band zodanig in een eigen jasje gestoken dat het schrijven van eigen nummers niet lang uitbleef. Dit resulteerde in 2002 in de cd ‘P-Rock’ die lovende kritieken kreeg in onder andere de OOR. Sneaky Peas werd derde in de Nu of Nooit finale en Jeroen werd gekozen tot beste muzikant. Na vele optredens, ook voor de radio kwam Sneaky Peas in 2004 stil te liggen door andere muzikale projecten van de afzonderlijke leden. Vanaf 2004 is Ansems hoofdzakelijk bezig met zijn eigen werk: Next Exuma. De muziek van Next Exuma blinkt uit in zware rock.[bron?] Na de zero's maakt Jeroen deel uit van de Amberjacks (opgericht in 2011), een vierkoppige rockband uit Limburg die de blues en rock van de jaren ’70 en ’80 weet te combineren met de psychedelica van de jaren ’60. Amberjacks brengt één gelijknamig album uit in 2013 opgenomen in de Moon Music Studio. De band bestaat uit Jack Westenberg (Zang & Gitaar), Jeroen Ansems (Gitaar), Brian Frederiks (Bass),  Gavin Harte (Drums). Na de Amberjacks gaat Jeroen uiteindelijk weer terug naar zijn Roots. Stepping stone komt bij elkaar in een reeks live event in Brabant en Limburg en in 2019 wordt Jeroen gevraagd voor de "Chicago Capitols", een blues band met veel nadruk op het gitaarwerk van Ansems. Met Erik van Tilburg (zang, bluesharp), Jeroen Ansems (gitaar), Daan van der Vorst (drums) en Joni Houtman (bas) speelt the Chicago Capitols rhythm and blues uit de windy city van het midwesten van de jaren vijftig en zestig. Met o.a. songs van de grote legendes zoals Junior Wells, Sonny Boy en Muddy Waters. Tijdens de coronapandemie, wanneer optredens verboden zijn, gaat Jeroen verder met een afsplitsing "The capitols walking blues" waarin hij dankzij vernuft uit de buurt toch versterkt al lopend op straat al zijn gitaarwerk kan delen.

Discografie

4 albums met sneaky peas waaronder het eerste: P-Rock 1, 1 album met de Amberjacks. Nummers zoals: ground control, sweet summerrain, see me go, good friend, how high the moon, new blues for no one, swing low, one chord song, M'maker, dear father

rel=nofollow