Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jenny Kamerlingh Onnes

Uit Wikisage
Versie door Ldhank (overleg | bijdragen) op 28 nov 2018 om 11:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Jenny Kamerlingh Onnes (Groningen, 14 maart 1863 - Leiden, 15 september 1926)[1] was de echtgenote van de Nederlandse kunstschilder Floris Verster.

Biografie

Jenny Kamerlingh Onnes wordt in 1863 geboren als dochter van Harm Kamerlingh Onnes en Anna Gerdina Coers. Het gezin bestaat verder nog uit onder andere de natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes en de kunstschilder Menso Kamerlingh Onnes.

In 1888 schildert haar broer Menso Kamerlingh Onnes een portret van haar. Het schilderij dateert uit het verlovingsjaar van Jenny met de kunstschilder Floris Verster. Het portret hangt nu in Museum De Lakenhal in Leiden.[2]

In 1892 trouwt Jenny met Floris Verster. Ze vestigen zich op landgoed Groenoord, net buiten de bebouwde kom van Leiden, aan de Haarlemmerweg en de Haarlemmertrekvaart. Daar leiden ze een teruggetrokken leven. Jenny houdt in die tijd nauwgezet bij wat welke kunst haar echtgenoot maakt en bij wie het terecht is gekomen. [3]

Tussen 1923 en 1924 schildert echtgenoot Floris Verster een portret van haar. Ook dit schilderij hangt in Museum De Lakenhal.[4]

Jenny overlijdt in september 1926. In januari 1927, vier maanden later, verdronk haar echtgenoot Floris Verster in de vijver in de achtertuin van hun landgoed.

In 1928, een jaar na de dood van Floris Verster, verschijnt de catalogus van het oeuvre van Floris Verster: Floris Verster (9 juni 1861-21 januari 1927). Volledige geïllustreerde catalogus van zijn schilderijen, waskrijt en waterverfteekeningen en grafisch werk, van Henk Bremmer en Bram Hammacher.[5] Uitgever W. Scherjon was in staat om deze catalogus te schrijven aan de hand van de aantekeningen van Jenny.[3]

Noten

rel=nofollow
rel=nofollow