Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jean de Blanot

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 30 jun 2018 om 12:57 (Aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jean de Blanot (Blanot, ca. 1230 - ca. 1281), Latijnse naam Johannes de Blanosco, was een Franse jurist. Doctor in het burgerlijk en kerkelijk recht van de universiteit van Bologna. - Hij diende de hertogen van Bourgondië. Blanot de auteur van de Libellus super Institutionum, titulum actionibus In een commentaar op het boek IV van de Instituten van Justinianus [1]

Blanot studeerde aan de Universiteit van Bologna.

Volgens de visie van Jean de Blanot mag een leenman de wapens niet opnemen tegen zijn koning. Daarbij steunt hij op het Romeins recht, Corpus Juris Civilis, het geheel van het burgerlijk recht, waarin de keizer alle macht heeft. Hierbij wordt de keizer vervangen door de Franse koning.

'Maar stel dat een baron uit het koninkrijk Frankrijk in opstand komt tegen de koning. Wanneer deze baron zijn leenmannen beveelt hem te helpen tegen zijn koning, zijn zij dan verplicht hem te gehoorzamen? Stellig lijkt dit zo, omdat zij de genoemde baron moeten helpen krachtens hun eed en het zou voorzeker erg zijn de (feodale) trouw te schenden. Zij hebben aldus in het algemeen beloofd dat zij de genoemde baron zouden bijstaan tegen om het even wie. Maar toch is dat niet zo, omdat de baron, die in opstand komt tegen de koning, lijkt te handelen tegen de lex Julia majestatis omdat het is alsof hij de dood van de magistraat van het Romeinse volk lijkt te beramen, of juister, dat hij rechtstreeks lijkt te handelen tegen de vorst, want de koning van Frankrijk is een vorst binnen zijn koninkrijk, die in wereldlijke aangelegenheden geen meerdere erkent. Daarom, aangezien de genoemde baron een zo ernstige misdaad begaat, omdat de majesteitsschennis pleegt, zijn leenmannen niet verbonden met hem te helpen. Ook de band van het sacrament (de feodale eed) verplicht hem hier niet toe, aangezien er geen verbintenis is (tot het stellen) van schanddaden (zoals in de Digesten vermeld). (Tekst van jurist Jean de Blanot (1230-1281) over het leenrecht.)

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow