Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jan van de Bovenkamp

Uit Wikisage
Versie door Wamel 2000 (overleg | bijdragen) op 19 aug 2019 om 13:51 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Regisseur/meesterverteller Jan van de Bovenkamp (2017) Door Ruud Stoeten Jan van de Bovenkamp is een opmerkelijk mens. Kort maar krachtig zogezegd. Dat ‘kort’...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Regisseur/meesterverteller Jan van de Bovenkamp (2017)

Door Ruud Stoeten

Jan van de Bovenkamp is een opmerkelijk mens. Kort maar krachtig zogezegd. Dat ‘kort’ moet je letterlijk nemen: hij gaat soms op een tuinstoel staan om op gelijke hoogte te komen met zijn gespreksgenoot. En dat ‘krachtig’ vind je vooral terug in zijn spraakgebruik waarin hij juist alles behalve kort is. Maar die kracht zit zeker ook in de teksten die hij al sinds jaar en dag schrijft voor zijn Batenburgs Ruïnetheater. Regisseur-meesterverteller, zo kun je hem het best omschrijven. Verzot op theater, vooral buitentheater. Hij deed veel ervaring op bij het Nijmeegs Studententoneel en de Theaterschool in Amsterdam. Al jarenlang slaagt hij erin om samen met zijn mensen een vooral kluchtige toneel- en muziekmanifestatie op touw te zetten op het binnenplein van de Batenburgse kasteelruïne. En dat is elke keer weer een feest, zo ontdekte cineast Jos Kruisbergen. Diens portret van de Batenburgse regisseur gaat over de liefde voor toneel, de spanning vóór en tijdens elke voorstelling en zaken als directheid, spontaniteit, gevoel voor humor en het respect voor onze Nederlandse taal.