Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jan Kiewiet de Jonge (oogarts)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 26 okt 2020 om 00:12 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Kiewiet_de_Jonge_(oogarts)&oldid=57316149 -1- Willem Kiewiet de Jonge 12 okt 2020)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Kiewiet de Jonge (9 mei 1921 – 11 november 1981) was oogarts te Warmond en mede oprichter van onder andere de “European Contact Lens Society of Opthalmologists” en de “European Intraocular Implant Council”. Met name in de jaren ’70 medeverantwoordelijk, samen met artsen als: C.D. Binkhorst, J.G.F. Worst en A. Kats, voor de ontwikkeling van de contactlens en de implantlens (bij patiënten met staar). Naast zeer gewaardeerd en vakkundig oogarts was Kiewiet de Jonge ook een begenadigd organisator en heeft middels het organiseren en deelnemen aan congressen en evenementen een belangrijke bijdragen geleverd aan het samenbrengen van oorartsen in Europa (en daarbuiten) en daarmee de uitwisseling van kennis op het gebied van de oogheelkunde (contact- en implantlenzen in het bijzonder). Na zijn dood werd de “Kiewiet de Jonge Award”* in het leven geroepen.

Bio (in memorian)

-Ter nagedachtenis aan Jan Kiewiet de Jonge – Op zaterdag 21 november 1981 overleed te Warmond plotseling Jan Kiewiet de Jonge, aldaar sedert 1970 gevestigd als oogarts en verbonden aan het Sint Elisabeth Ziekenhuis te Leiderdorp (tegenwoordig het Alrijne Ziekenhuis). Woensdag 25 november hebben wij deze collega, maar veel meer nog onze vriend Jan, vergezeld naar zijn laatste rustplaats. Er heerste die dag een meteorologische depressie, grauw en somber waren de luchten, somber was het ook ons te moede bij dit onverwachte en voor ons ontijdige afscheid.

Jan Kiewiet de Jonge was een gedreven mens. Hij studeerde geneeskunde te Leiden, was daar tijdens de oorlog actief in het verzet en genoot daarna bekendheid als praeses van Pro Patria. Na zijn artsexamen werkte hij enkele jaren op Sumatra en hier reeds bleek zijn belangstelling voor de oogheelkunde, reden waarom hij een cursus oogheelkunde volgde in Wenen. Daarna werkte hij nog enige tijd in Liberia en wel tot 1965, in welk jaar hij zijn eigenlijke oogheelkundige opleiding aan de Leidse Universiteit aanving. Zijn levensovertuiging en karakter brachten hem tot volle inzet voor zijn medemens en het algemeen en voor zijn patiënten in het bijzonder. Daarenboven verrichte hij nog zeer veel werk ter bevordering van de oogheelkunde. Zo werd hij achtereenvolgens medeoprichter en secretaris van de “European Contact Lent Society of Opthalmologists” (ECLSO), medeoprichter en secretaris van de “Nederlandse Intraoculaire Implant Club” (NIOIC) en kort geleden nog medeoprichter en secretaris van de “European Intraocular Lens Implant Council”(EIIC). Zijn blik richtte hij derhalve veelal over de grenzen naar het Europese verband.

Zijn vrouw Didy, zijn drie kinderen en zijn beide pleegkinderen hebben hem vaak moeten afstaan aan zijn drukke werkkring, maar zij mogen verder leven in de volle verzekering, dat Jan Kiewiet de Jonge iets tot stand bracht, waarin hij zal voortleven.

Terneuze (december 1981) C.D. Binkhorst & A. Kats

Jan Kiewiet de Jonge in zijn praktijk te Warmond
Jan Kiewiet de Jonge in zijn praktijk te Warmond

*The Kiewiet de Jonge Award is given for the best European paper published in the Journal of Cataract and Refractive Surgery in the previous year. It commemorates Jan Kiewiet de Jonge MD, an ophthalmologist from Leiden,The Netherlands who together with Cornelius Binkhorst MD was cofounder of both the Netherlands Intraocular Implant Club (NIOIC) and the European Intraocular Implant Council (EIIC), which later became the ESCRS. Dr Kiewiet de Jonge was secretary of the EIIC until his death in 1981.