Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Jan De Ridder: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Jan de Ridder''' (Deurne 19 juni 1902 - Mittelbau-Dora 9 maart 1945) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweed...')
 
(Levensloop)
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 7: Regel 7:
  
 
===Tweede Wereldoorlog===
 
===Tweede Wereldoorlog===
De Ridder werd in 1942, zoals veel van zijn collega's, verzetslid bij de [[Witte Brigade]].
+
De Ridder werd in 1942 zoals veel van zijn collega's verzetslid bij de [[Witte Brigade]].
  
 
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd de [[Antwerpen (stad)|Antwerpse]] politiekorpsen in 1942 gevorderd [[razzia]]'s te houden tegen [[Joden|Joodse]] families. De razzia van 27 augustus mislukt deels omdat agenten van verschillende korpsen de families op voorhand verwittigden.  
 
Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] werd de [[Antwerpen (stad)|Antwerpse]] politiekorpsen in 1942 gevorderd [[razzia]]'s te houden tegen [[Joden|Joodse]] families. De razzia van 27 augustus mislukt deels omdat agenten van verschillende korpsen de families op voorhand verwittigden.  
  
De Joodse gevangen werden verzameld in [[Cine Plazza]]. De Ridder stapte binnen in burgerkleren en haalde enkele kinderen weg, waaronder [[Bob Mendes]] en diens broer.   
+
De Joodse gevangen werden verzameld in [[Cine Plazza]] om te worden gedeporteerd. De Ridder stapte binnen in burgerkleren en haalde enkele kinderen weg waaronder [[Bob Mendes]] en diens broer.   
  
Op 14 januari 1944 werd de Deurnese agent Albert Spitaels gearresteerd en gefolterd. Diezelfde nacht werd het voltallige agentenkorps (m.u.v. [[Jos Torfs]] die tijdens een schermutseling wist te ontsnappen) gearresteerd, hoewel er in het korps ook agenten waren die met de Duitsers sympathiseerden. Blijkbaar was het de bedoeling van de Duitsers iedereen preventief te arresteren om vervolgens, al dan niet via marteling, de verzetslieden eruit te filteren. Van de 66 agenten in het korps werden uiteindelijk 43 agenten werden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts 8 van van de gedeporteerde agenten overleefden de kampen.
+
Op 14 januari 1944 werd de Deurnese agent Albert Spitaels gearresteerd en gefolterd. Diezelfde nacht werd het voltallige agentenkorps (m.u.v. [[Jos Torfs]] die tijdens een schermutseling wist te ontsnappen) gearresteerd hoewel er in het korps ook agenten waren die met de Duitsers sympathiseerden. Blijkbaar was het de bedoeling van de Duitsers iedereen preventief te arresteren om vervolgens al dan niet via marteling de verzetslieden eruit te filteren. Van de 66 agenten in het korps werden uiteindelijk 43 agenten werden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts 8 van van de gedeporteerde agenten overleefden de kampen.
  
De Riddder werd eerst opgesloten in de Duitse afdeling van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen, en op 6 mei werd hij gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] van [[Buchenwald]], later werd hij overgeplaatst naar een werkkamp in [[Ellrich]]. Hij overleed aan de onteringen op 9 maart 1945 nabij het kamp Mittelbau-Dora.
+
De Riddder werd eerst opgesloten in de Duitse afdeling van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Op 6 mei werd hij gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] van [[Buchenwald]], later werd hij overgeplaatst naar een werkkamp in [[Ellrich]]. Hij overleed aan de ontberingen op 9 maart 1945 nabij het kamp Mittelbau-Dora.
 
 
Met de plaatsing van de struikelsteen wil de familie van Jan De Ridder hem terug naar zijn huis in Deurne brengen en hem verbinden met de meer dan 65.000 struikelstenen die nu al in heel Europa zijn geplaatst, ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime. Het is de eerste keer dat in Antwerpen officieel een struikelsteen wordt ingehuldigd. In België en in Antwerpen is het ook de eerste keer dat een struikelsteen wordt geplaatst voor een weerstander.
 
  
 +
==Nagedachtenis==
 
In 2018 werd ter zijner nagedachtenis een [[stolpersteine]] geplaatst ter hoogte van de Gallifortlei 144 in Deurne.
 
In 2018 werd ter zijner nagedachtenis een [[stolpersteine]] geplaatst ter hoogte van de Gallifortlei 144 in Deurne.
  

Versie van 21 sep 2019 om 15:53

Jan de Ridder (Deurne 19 juni 1902 - Mittelbau-Dora 9 maart 1945) was een lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3]

Levensloop

De Ridder was diamantslijper en werd in 1932 politieagent in Deurne.

In 1926 trouwde hij met Emma Baelus.

Tweede Wereldoorlog

De Ridder werd in 1942 zoals veel van zijn collega's verzetslid bij de Witte Brigade.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Antwerpse politiekorpsen in 1942 gevorderd razzia's te houden tegen Joodse families. De razzia van 27 augustus mislukt deels omdat agenten van verschillende korpsen de families op voorhand verwittigden.

De Joodse gevangen werden verzameld in Cine Plazza om te worden gedeporteerd. De Ridder stapte binnen in burgerkleren en haalde enkele kinderen weg waaronder Bob Mendes en diens broer.

Op 14 januari 1944 werd de Deurnese agent Albert Spitaels gearresteerd en gefolterd. Diezelfde nacht werd het voltallige agentenkorps (m.u.v. Jos Torfs die tijdens een schermutseling wist te ontsnappen) gearresteerd hoewel er in het korps ook agenten waren die met de Duitsers sympathiseerden. Blijkbaar was het de bedoeling van de Duitsers iedereen preventief te arresteren om vervolgens al dan niet via marteling de verzetslieden eruit te filteren. Van de 66 agenten in het korps werden uiteindelijk 43 agenten werden afgevoerd naar concentratiekampen. Slechts 8 van van de gedeporteerde agenten overleefden de kampen.

De Riddder werd eerst opgesloten in de Duitse afdeling van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Op 6 mei werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp van Buchenwald, later werd hij overgeplaatst naar een werkkamp in Ellrich. Hij overleed aan de ontberingen op 9 maart 1945 nabij het kamp Mittelbau-Dora.

Nagedachtenis

In 2018 werd ter zijner nagedachtenis een stolpersteine geplaatst ter hoogte van de Gallifortlei 144 in Deurne.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties